Har du spørsmül til legen?

Doctor photo

Har du spørsmül til legen?

Skriv anonymt til en av vüre spesialister og fü svar innen Ên eller tre dager. Send spørsmül nü!

Følelse av noe i halsen

Spørsmül

Hei😊 for tre uker siden var jeg til psykomotorisk fysioterapi og han masserte på begge sidene av halsen fordi jeg var så innmari stiv. Det som skjedde når jeg kom hjem var at jeg følte meg hoven å ble skikkelig redd, følte jeg lissom ble tett i halsen. Nå har det fått tre uker å har slitt med slim i halsen å det har lissom forflyttet seg fra venstre side til dær dere menn har adamseple.. jeg har også blitt hes fordi jeg har hostet å harket . På legevakten fikk jeg tatt en halsprøve som var fin og CRP ... fikk også astma medisin, men det funket bittelitt. Dette med denne klumpen er noen ganger borte, men så kommer den tilbake noe som gjør at jeg får vannvittig angst å begynner å brekke meg. Det føles også sånn at jeg har matsmuler som sitter fast. Dette kom sånn plutselig, så jeg vet ikke hvilken knagg jeg skal henge dette på. Kjenner jeg er både redd for kreft å andre forferdelige sykdommer ... harker jo veldig mye , så det kan jo hende at slimproduksjonen er ille... huff dette er så forferdelig å gå rundt å gruble på .

Kvinne 43
Svar

Hei.


Dette er ganske ĂĽpenbart en rent psykologisk reaksjon, og ikke tegn pĂĽ fysisk sykdom. Det begynte etter psykomotorisk fysioterapi, og det er ikke uvanlig at det at fysioterapeuter løser pĂĽ spenninger, utløser psykiske reaksjoner. Det er meget mulig at det er dette som har skjedd her. Og sĂĽ har det rullet pĂĽ seg etter dette: Du ble redd for det du kjente, og angsten har produsert nye fysisk følbare symptomer, (noe som er helt typisk ved angst), og disse blir du ytterligere redd av, og sĂĽ er det en snøball som ruller. Følelse av at det "er noe" i halsen, er et helt typisk angstsymptom, spesielt slik du beskriver det. Det er sĂĽ vanlig at det har et egen medisinsk navn, globulus. En kjenner det en kjenner, men det foreligger ikke noen fysisk sykdom eller forandringer i halsen. Det pleier som oftest ĂĽ gi seg ganske raskt og effektivt straks man fĂĽr rede pĂĽ hva det er og hva det skyldes, for da slutter man jo ĂĽ vĂŚre redd, og det er redselen og angsten som er motoren i slike onde sirkler. Det at man kjenner "noe" i halsen gjør at man gjerne harker og prøver ĂĽ fĂĽ opp noe, og harkingen irriterer igjen halsen slik at en kjenner mere. 

Det er ingenting i det du skriver som taler i retning av fysisk sykdom, spesielt ikke kreft og alvorlig sykdom.

Jeg hüper at informasjonen her kan hjelpe deg til ü legge fra deg bekymringen for dette, for nür du klarer det, vil ogsü som oftest de fysiske symptomene forsvinne, ut fra overnevnte mekanismer. Skulle det mot formodning ikke skje, anbefaler jeg deg en samtale med fastlegen om dette, hvor dere kan snakke litt videre der vi her slutter. Gjør du det, anbefaler jeg deg ü ta med en utskrift av spørsmül og svar her, slik at dere kan diskutere med de tingene vi har tatt opp her. Det er vanligvis løsningen pü slike problemer, det ü forstü symptomene, for da slutter man ü vÌre redd.

HĂĽper og tror informasjonen er til nytte for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar pü det du lurte pü?

Spør vür fagperson, eller en av vüre andre spesialister, og fü svar innen 3 dager.

Still et spørsmül
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
FĂĽ svar innen 3 dager for 299,-