Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følelse av klump i halsen, syredempende medisiner virker ikke

Spørsmål

Hei!

Jeg har den siste tiden hatt mange symptomer som jeg ikke finner noen sammenheng eller bakgrunn for. Det som plager meg mest er at jeg har en klump i halsen som ikke vil gå bort. Etter at jeg var hos fastlegen, mente hun at det kunne være sure oppstøt/halsbrann og ble derfor satt på Somac. Nå har jeg ikke brukt dette på en stund, men følelsen blir ikke borte uansett. Har også prøvd Galieve, zantac og flere lignende produkter.

I løpet av de siste dagene har følelsen blitt mer fremtredende, særlig når jeg ligger/når haken kommer nær brystet. Men også når jeg driver med daglige gjøremål så har jeg den siste tiden nesten fått brekninger. Jeg føler også at jeg får pustevansker og stopper noen gang å puste rett før jeg sovner inn, det er akkurat som om brystkassen er litt for trang og jeg må hjelpe til. Bør kanskje nevne at jeg har snust i 4 år (men driver nå å slutter), drikker kaffe og er litt overvektig.

Kan vel også nevne at jeg er i overkant bekymret for kreft eller andre alvorlige sykdommer (onkelen min hadde ALS). Sliter litt med angst og regner med at det er en god forklaring på alt, men vil gjerne utelukke alt medisinsk.

Litt bakgrunnsinfo er at jeg har i tillegg IBS og skal til endoskopi i november. Jeg har mye vondt i hodet, er sliten og kan sove nesten til alle døgnets tider. Orker ikke være aktiv, holder å være student.

Ble undersøkt av fastlege for en liten tid tilbake og hadde ikke hovne lymfeknyter, har også et greit stoffskifte. Har hatt D-vitamin nivå på 23 tidligere og skal ta ny prøve om noen uker. Sist så fant de også at jeg hadde antistoffer i kroppen (husker ikke hvilket, tror det var IgE) på litt over 200, som tyder på at jeg sikkert reagerer på noen matvarer. Har tidligere også hatt myringoplastikk på venstre øre og har atopisk eksem.

Kan det være så enkelt som at det er globulus?

Føler at jeg har så mange ting som er "feil" som jeg skulle ønske det var bare ett svar på..
Hilsen kvinne, 24.

Svar

Hei!

Ja, dette er nok det som benevnes globulus faryngeus. En følelse av klump i halsen som kan variere litt i intensitet, og i perioder også være helt borte for så å dukke opp pånytt.

Mange opplever subjektivt ubehag og angst når man fokuserer mye på denne følelsen, og åndedrettet vårt er svært utsatt for slike følelser av å bli kvalt eller ikke få nok oksygen.

De fleste tester er ofte helt normale når det gjelder globulus, men man kan, som du er inne på, ha syreforandringer i svelget som kan gi lignede plager. Dette vil da respondere rimelig godt på syrereduserende medisiner.

Dine plager er ikke forbundet med symptomer på ALS. Det man bør tenke på når man har følelsen av å ikke få pustet godt, er at kroppen utmerket godt klarer dette selv automatisk. Bare tenk på når du sover og ikke er bevisst ditt åndedrett i hele tatt. Til tross for at du da er i en tilnærmet bevisstløs tilstand, så vil åndedrettet fortsette å fungere av seg selv. Lykke til videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-