image: Følelse av klump i halsen, men ØNH-lege fant ingenting

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følelse av klump i halsen, men ØNH-lege fant ingenting

Spørsmål

Hei. Har i lengre tid vært plaget med følelse av klump i halsen, og en slags sårhet ved svelging av spytt. Kjenner også ut som noe knyter seg, som om man får knute på tråden, ved svelging innimellom. Kan også kjenne en slags stølhet i halsen, særlig halsgropen.

Det var ganske ille for noen måneder siden, så ble det bedre. De siste ukene har det tatt seg opp igjen. Det skal nevnes at det er bedre om morningen, da kjenner jeg ikke så mye til det. Det er også noe bedre hvis jeg ikke snakker eller bruker svelget mye. Ikke smerter eller vanskeligheter med å svelge drikke eller mat.

Jeg har tatt blodprøver med tanke på skjoldbukskjertel, også vært hos øre-nese-hals forrige gang det var så ille, altså noen måneder tilbake. Han undersøkte med kamera igjennom nesten og ned i hals. Fant ingenting.

Dette begynner å bli ganske så irriterende, og frustrerende å kjenne på hver dag. Er redd det er noe man har oversett. Har prøvd smertestillende, fortsatt plager.

Plagene har også vært tilstede ved inntak av alkohol, så jeg slår meg ikke helt til ro med at det er en psykisk årsak. Har ingen form for angst eller spesielt mye stress i livet.

Kan også nevne at det ved svelging ofte føles som om smerten forplanter seg opp mot bihuler og hodet. Akkurat som det presser litt i kinnene. Hodepinen setter seg i pannen.

Har prøvd Nexium i en uke uten effekt. Har også en liten tendens til tørrhoste, ikke daglig, men ofte. Røyker ikke, men snuser.

Er det noe man kan ha oversett, eller bør utredes mer?

Kvinne 37
Svar

Hei.

Mitt beste råd her er at du blir undersøkt påny av en ØNH-lege, siden det er flere måneder siden du ble undersøkt sist, og symptomene vedvarer. Du spør om det er noe man kan ha oversett. Det er alltids en teoretisk mulighet, men jeg kan naturligvis ikke si at det er slik for ditt vedkommende. Men det er en medvirkende årsak til at jeg synes du skal undersøkes påny.

En annen mulighet er reflux, dvs at lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør i virker optimalt, og du får syre og matinnhold opp i spiserøret. Det kan gi slike plager som du beskriver. Diskuter derfor med fastlegen din om du muligens bør til gastroskopi.

Du kan kjøpe en reseptfri medisin som heter Gaviscon. Det er en geleaktig mikstur som legger seg som et lokk over mageinnholdet, og derved hindrer at det stiger opp i spiserøret. Ta 10-20 milliliter en halvtime etter mat, og ellers ved behov. Hjelper den, så kan det tyde i retning av reflux, noe du isåfall orienterer legen din om.

Det er imidlertid også veldig viktig å vite at dette med å kjenne en følelse av klump i halsen, også er ganske så vanlig også helt uten at det er en fysisk årsak til det. Denne tilstanden kalles globulus. Siden en ikke har funnet noen tegn bakenforliggende årsak eller sykdom hos deg, og kanskje ikke gjør det videre undersøkelser heller, så er det fullt mulig en årsak. Det kan man ha også uten at man har psykiske plager.

Det handler da blant annet om en slags ond sirkel hvor man gir halsen og det man kjenner, for mye oppmerksomhet, og jo mer en ubevisst gir det oppmerksomhet jo mer kjenner man, og det igjen gir naturligvis både bekymringer og spekulasjoner ("Kan de ha oversett noe?") og å gå med slik bekymring over tid kan føre til ubevisste muskulære spenninger i halsen, som opprettholder og forverre plagene fra halsen, altså en ond sirkel eller snøballeffekt. Hvis det er denne tilstanden man har, så er behandlingen stort sett å få det forklart, slik at man kan begynne å kjenne mindre etter, og da vil snøballeffekten som ovenfor beskrevet avta og reverseres, og plagene forsvinne litt etter litt. Hold derfor denne mulige forklaringsmodellen åpen, for all del.

Jeg håper at informasjonen og rådene her er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Irina Bg / Shutterstock / NTB