Følelse av ikke å få puste

Spørsmål

Hei. Jeg sliter rett og slett med hals og øre plager. Ført trodde vi at jeg hadde astma, men har vært på astma utredning 3 ganger der jeg hat tatt alt av undersøkelser, og ikke påvist astma. Mine plager er: følelsen av å få for lite luft, pusteproblemer,noen ganger tungt å puste ut, klump følelse i svelget(dette har jeg også sjekket, men de finne ingenting, bortsett fra mandlene.Den klump følelsen varierer i hvor fremtredende den er), piping og hvesing fra halsen, mye slim i halsen/svelget.Han sa jeg hadde 110% friske fine lunger.Han sa at plagene min sitter lenge opp i halsen/svelget. Jeg fjernet mandlene mine med laser for litt over to år siden, og det funket egentlig ikke så bra. Etter et besøk hos øre nese hals sa han at mandlene mine fortsatt er kronisk irriterte og litt forstørret. Skal også si at jeg har helse angst, spesielt med pusten min, jeg tenker mye på pusten og føler den er tung nesten hele tiden. Har også følelsen av at huden øverst på halsen min er nummen,og føles hoven/stor altså under haka og opp ved kjeven og noen ganger i ansiktet, kan dette komme av anspent kjeve? og angst?. Jeg har også hatt en ekkel opplevelse når jeg har vært forskjøla, at jeg har blitt så tett i halsen at jeg må ut i frisk luft for at det skal bli bedre, er dette farlig?. Jeg er veldig redd for at halsen min skal tette seg helt, for det føler jeg veldig på. Er veldig redd for sykehus også, så det er dårlig kombinasjon.
Har nå også blitt henvist til oprasjon for kirugisk fjerning av mandlene mine, for øre nese hals legen mener at det er der (altså mandlene) alle problemene mine sitter ved siden av angsten. Tror du dette også? Er dette farlig? kommer jeg til å tette helt i halsen eller slutte å puste selv om det føles sånn ?

Relevante allergier:
Pollen allergi(påvist gressallergi) Ikke på blodprøve med på skrape test. Har også mat allergi ( hvit fisk, eple) intoleranse for melk og mel.

Svar

Hei! Det er ikke uvanlig med følelse av åndenød ved angstplager. Det er således ikke utenkelig at det kan være en sammenheng. Imidlertid er det viktig å utelukke andre årsaker, og det høres ut som legen din har vurdert dette på en god måte. Laserfjerning av mandlene er ingen komplett undersøkelse og det høres fornuftig ut med kirurgisk fjerning. Det er lite komplikasjoner knyttet til et slikt inngrep. Stoffskifteprøver må også kontrolleres. Kan det være struma? Det kan gi hevelse foran på halsen og gi besvær. Har legen også undersøkt halsen med tanke på lymfeknuter? Sliming over tid kan være en kronisk betennelse i luftveier som ikke nødvendigvis responderer på antibiotika. Det kan være verdt et forsøk å se om astmamedisin hjelper selv om tester viser at du ikke har det. Det siste er å håndtere angstproblemet. Det kan være stor hjelp av psykolog til å løse det.