Fjerning av ørevoks

Spørsmål

Hei. Har et spørsmål om ørevoksfjerning. Jeg har to tette øreganger med vokspropper. Har fått en kamerat til å bruke et otoskop og han så at øregangene var helt tette av svart voks, så voksen har lugget der en stund og oppstått pga mye bruk av "sov i ro-propper". Jeg er også svært plaget av tinnitus, ikke pga voksen - men pga støyskade (spilt trommer i mange år). Pga tinnitusen er jeg veldig opptatt av at hørselen ikke skal bli mer skadet og tinnitusen forverrer seg. Jeg har nå prøvd å fjerne ørevoksen med øreskylling hjemme. Har brukt Revaxør/olivenolje over natta i ca en uke, og skylt ut på morgenene, men ingen ting kommer ut. Øreskylling på fastlegekontoret er et alternativ, men jeg har forstått at noen opplever trommehinneperforasjon av dette, så det er jeg litt skeptisk til.Hva tenker du om det? Det andre alternativet er fjerning hos ØNH-spesialist. Jeg er lite interessert i å få sugd ut ørevoksen, fordi dette vistnok skal være av veldig høyt lydnivå når man er i nærheten av tromhinna, er redd øresusen forverrer seg. Så jeg lurer på om det går an å få fjerne voksen manuelt med et instrument, uavhengig av konsistensen på voksen? Håper på et godt alternativ som fjerner ørevoksen skånsomt.

Mann 35
Svar

Hei

Fortsett med bruk av Revaxør/olivenolje et par ganger for dagen, samt at du kan forsøke å skylle flere ganger daglig (helst med saltvann, 1 spiseskje bordsalt i 1 liten vann). I tillegg er det best om du bruker kroppstemperert vann (37 grader), så du ikke opplever svimmelhet. Om du ikke får det til, så er det trygt å få ørene skyllet hos fastlegen.

Om du ikke lykkes, så be om en henvisning til ØNH lege. Støvsuging av ørene forårsaker hverken hørselsskade eller øresus, men noen få kan oppleve kortvarig forverring av øresus like etter behandling. Om du nevner for ØNH legen at du er meget skeptisk til støvsuging, så har vi flere redskaper til rådighet for fjerning av ørevoks. Hva som er mest effektivt for fjerning er veldig avhengig av ørevoksens konsistens og plassering i øregangen. Uansett, så vil dette løse seg uten videre konsekvens for din hørsel og øresus.

Lykke til!