Fjerning av mandler

Spørsmål

Hei. Tok mandlene i voksen alder og har senere hatt plager med hals/nedre nakke. Hadde en del blødninger etter operasjonen. Var nylig hos øre/nese/hals spesialist og ble henvist videre for fjerning av rester etter mandel samt noe vevsrester(røde klumper i hals og bak ved tungen).
Det jeg lurer på er hvilke plager slike rester kan medføre?
En lege sa at "de tar sjansen på at man tåler å fjerne dem", er det noen risiko for senvirkninger?
Hva gjør det egentlig med immunforsvaret?
Kan dette medføre at man får problemer i "nedre del" av nakken?

Mann, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Vanligvis fjerner man mandlene pga hyppige plager med halsbetennelse / infeksjon i mandlene, og stadige antibiotikakurer, selv om der finnes andre årsaker til denne operasjonen også, f.eks. at man har dårlig ånde pga pussansamlinger ("krypter") inni mandlene m.v.

Det fremgår ikke hvorfor ØNH-spesialisten ville fjerne restene av mandlene dine, eller hva "vevsrester" er for noe.
Men jeg går ut fra at man vil fjerne mandelrestene ut fra samme formål som man valgte å fjerne mandlene dine til å begynne med, og det var da kanskje for å slippe hyppige halsbetennelser ?
Formålet med å fjerne restene må da være det samme som man valgte å operere deg for i utgangspunktet f.eks. å unngå hyppige infeksjoner, som det da kunne komme i mandelrestene, på samme måte som i mandlene før de ble (delvis) fjernet.
Det er vel helst slike plager slike rester kan lage gjentatte infeksjoner på samme måte som man hadde gjentatte infeksjoner i mandlene.
Men dette blir mer gjetninger fra min side hvorfor spør du ikke legen din konkret om hvorfor du skal gjøre denne reoperasjonen ? Det hadde nå jeg gjort hvis noen hadde foreslått de skulle operere meg ! :)

Du spør om risiko for senvirkninger av operasjonen: Nei.
Selv om mandlene er en del av immunforsvaret og man skulle derfor teoretisk kunne tenke seg at man fikk dårligere immunforsvar å fjerne mandler, så har man ikke kunne se tegn til dette hos de mange som gjennom årene har fått fjernet sine mandler. Altså: Ingen negative konsekvenser for immunsforsvaret ved fjerning.
Problemer i nedre del av nakken: Nei, det kan man ikke tenke seg. Disse strukturene er fysisk adskilt fra nakken med dens muskler, sener og knokler.

Ønsker deg lykke til og god sommer !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-