Fjerne drenet i øret eller ikke?

Spørsmål

Hei. Jeg har tybedysfunksjon på venstre side. Kun problem i tynn eller og ved forkjølelse. Satt i dren for 5 dager siden. Har det helt forferdelig. Hører min egen stemme og kjenner tyngdefornemmelse i øret pluss nedsatt hørsel. Må ligge på høyre side for ikke å kjenne tyngdefornemmelse. Når jeg drar i øret eller gjesper blir det også bedre. Konsultasjon i dag. Ville vente til torsdag med evt å ta ut dren. Ikke opplevd dette før. Lønner det seg å ta ut? Vil problemene gå over? Han mente trommehinnen grodde senere hvis jeg tok ut. Stemmer det? Kan jeg få problemer med trykkutligning når den skal gro? Ønsker nok selv å bare få det ut siden det plager meg sån.

Kvinne 43
Svar

Hei.

Dette er et spørsmål som absolutt en ØNH-lege burde ha svart på, men her har du stilt spørsmål til oss almenleger, og ØNH-leger har vi ikke tilgjengelig akkurat for øyeblikket dessverre. Jeg forstår det slik at du har fått dren i øret, nettopp pga ditt problem med tubedysfunksjon. Det er jo en behandling for dette. Men jeg vet ikke hva slags symptomer og plager du hadde før du fikk drenet, som gjorde at man valgte  å behandle deg med dren, og det er jo viktig informasjon i denne sammenhengen. Er plagene du kjenner nå, de som du kjente før drenet, og som gjorde at du fikk satt inn dren for at det skulle bli bedre, så har vi en situasjon hvor behandlingen (foreløpig) ikke har virket, men det kan isåfall bedres etterhvert. Men hvis det du forteller om her, om tyngdefornemmelse osv oppstod etter drenet, så kan det være drenet som er årsaken. Isåfall burde en ØNH-lege ta en titt og se om alt ser greit ut i øret ditt, eller om noe kan ha gått galt med operasjonen. Du var til legetime igår, (fastlege? ØNH-lege?) og fikk til beskjed at drenet skulle fjernes i overmorgen, torsdag. Det finnes naturligvis en begrunnelse for at man ønsket å vente noen dager med dette, og slike begrunnelser er naturligvis alltid til pasientens beste, -det man mener pasienten vil ha mest nytte av. Det er jo en begrunnelse som ligger bak enhver medisinsk vurdering og handling, -pasientens beste, det som vil gi best resultater.  Her har du fått til beskjed at trommehinnen ville gro senere dersom man tok det ut. Da går jeg ut fra at du mener å ta det ut igår, og ikke til torsdag. Du spør meg om det "lønner seg å ta det ut", og det vil jeg jo tro at spesialistene mener, siden det er bestemt. Ellers hadde de ikke tatt den avgjørelsen. Jeg vet ikke noe om hvorfor de ikke ville ta det ut igår, annet enn det du forteller meg her om tiden for å gro, og siden jeg ikke er ØNH-lege og driver med innsetting og fjerning av dren, så kan jeg verken bekrefte eller avkrefte for deg at dette er tilfelle. Men en får nå ta for gitt at dette er noe de vet, og som de ikke hadde sagt til deg hvis ikke det var tilfelle. Jeg kan nok dessverre ikke hjelpe deg så mye mer her, med foreliggende informasjon, så hvis du føler at du rett og slett ikke klarer å vente to døgn til med å få det ut, så får du oppsøke fastlegen din, som vil diskutere dette med ØNH-lege videre. Jeg ønsker deg lykke til uansett, og ha det bra.