Finger og hals

Spørsmål

Hei!
Har to ting jeg lurer på!
For ca 2 mnd ble fingertuppen min veldig øm og hovnet opp (den er slik ennå) Jeg gikk til lege og ble henvist til røntgen. Fra røntgen fikk jeg svar at det var funnet en kul, mulig godartet cyste og at det var sendt brev til sykehuset for å finne ut hva det var. Jeg klemstret denne fingen når jeg var tre år, hele fingertuppen ble avrevet, men den ble helt fin igjen. Den har alltid vært litt hard og øm hvor arret er. Kan ikke røntgen vise hva det er? Hva slags undersøkelser vil bli gjort? Jeg tenker mye på dette og at det sikkert er kreft.
Den andre tingen er halsen min, har hatt tre halsbetennelser i vår og nå føles det av og til som om jeg har noe på venstre side i halsen (halsbetennelsen begynner hver gang på denne siden) kan det være noe som sitter igjen etter halsbetennelsene? Jeg tror også at det er noe gale her, har derfor begynt å kjenne på halsen min og oppdaget små kuler som ruller/spretter vekk når jeg trykker på de. Er dette lymfeknuter og kan de kjennes når de er normale? Eller er det kun hovne lymfeknuter en kan kjenne?

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

En vanlig røntgenundersøkelse viser bare skjelettet, og er det noe som er i bløtdelene må en kanskje gjøre andre undersøkelser. Ultralyd vil kunne vise strukturen i kulen, men neppe stille noen diagnose. Hvis dette er veldig lite kan det også være vanskelig å fremstille med ultralyd.

Jeg tviler veldig sterkt på at du har fått kreft på en slik plass, og en infeksjon eller en arrforandring eller et fremmedlegeme er mer sannsynlig. Hvis diagnosen er uklar eller kulen er i veien kan det være aktuelt å tømme den eller fjerne den, og i så fall kan man kanskje stille diagnosen ved mikroskopi av vevet.

Men kreft er jeg svært sikker på at det ikke er.

Kuler på halsen er mest sannsynlig lymfeknuter og det er normalt å kunne kjenne dem, også når de er friske og normale. Det kan tenkes at du har en stor mandel i svelget som er mer utsatt for infeksjon enn ellers, og i noen tilfeller fjerner man mandlene selv på voksne personer. Kuler skal man alltid ta alvorlig, spesielt hvis de er nytilkomne, vokser eller er faste og buklete og ikke lar seg forskyve i forhold til vevet rundt. La legen din se på disse, sannsynligvis er det nok reaktive lymfeknuter etter tidligere halsbetennelser.