Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et sår i ganen kommer og går

Spørsmål

Hei. Med jevne mellomrom kommer det en blemme midt oppe i ganen min. Den er 2-3 mm stor og kommer på eksakt samme sted hver eneste gang. Den kan være der i 1-3 dager, forsvinne en periode, og komme tilbake. Noen ganger er den borte bare en dag før den dukker opp igjen, andre ganger kan det gå noen uker. Den har kommet og gått i et års tid. Jeg har tenkt på om det kan være en afte, men jeg har hatt det på siden av tungen før og det ligner ikke helt. På tunga bruker de å være 1 mm store, den i ganen er større, 2-3 mm. Smerten på tunga er ekstremt mye verre, den i ganen er ikke fullt så vond. Smerten på tunga er sentrert til selve aften, men i ganen er smerten spredt over et større område rundt blemmen. Aftene jeg har hatt på tunga endrer også plassering for hver gang, den i ganen er alltid på eksakt samme sted. Aftene på tunga er også mye sjeldnere, denne i ganen kommer stadig vekk. De på tunga kan være der opptil en uke i strekk, den i ganen forsvinner mye raskere, men kommer også raskere tilbake. Jeg er rett og slett redd for at det kan ha noe med kreft å gjøre, eller om det ganske enkelt er en form for afte. Jeg har også i flere år slitt med at jeg biter meg i tunge og innside munn når jeg tygger. Dette har gitt meg store arr som jeg da biter igjen og igjen. Kan man utvikle kreft i disse? Det andre spørsmålet gjelder min datter på snart 4 år. Hun har blyanttynn avføring og har hatt det i 2-3 uker. I tillegg er det voldsomme mengder luft. Hun har vært hos legen og tatt cøliakiprøve og diverse andre blodprøver, og alle prøvene er fine. Hun går noen dager på do en gang i timen, og det kommer ut store mengder luft, noe blyanttynn avføring, av og til 1-2 bittesmå klumper på størrelse med små druer, og noen ganger brunt flytende skum. Det er aldri hardt det som kommer ut, jeg ser når jeg tørker henne at avføringen på papiret er ganske våt. Hun klager aldri over smerter, men løper på do stadig vekk. Hver gang hun promper, kommer det litt avføring ut. Hva kan dette være?

Kvinne 33
Svar

Hei.


Et sår som kommer og går, kan ikke være kreft, slik du er bekymret for. Kreft vil være tilstede hele tiden, og bli jevnt verre / større. Afte er en annen mulighet, men jeg kan ikke gi det en endelig bekreftelse på dette ut fra bildene alene. Jeg synes derfor du skal vise dette til legen din en gang du har det.

Når det gjelder din biting i munnens innside på på sidene av tungen, så kan ikke dette føre til kreft, slik du spør om.


Når det gjelder din datter, så er det bra at du har fått utelukket cøliaki. Få henne også sjekket for laktoseintoleranse. Det er ikke helt utenkelig at hun kan ha "forstoppelsesdiare", dvs at det sitter harde klumper i tarmen, mens løsere våt masse passerer forbi. En skal imidlertid ikke stille diagnoser over nett, spesielt ikke for barn, så her synes jeg du skal ta kontakt med både fastlege påny, og med helsesøster, da disse har svært mye kompetanse og erfaring med barn og avføringsproblematikk.


Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-