Dott i øret

Spørsmål

Jeg har hatt dotter i ørene i tre dager nå. Jeg opplever et press på begge ørene, men har ikke særlig øreverk. Synes at hørselen er litt nedsatt. Var hos legen i går, hun undersøkte ørene og så tydelige strukturer og fant ingenting uvanlig. Jeg føler meg slapp og tom for energi, men har ikke feber. Hva kan være i veien ?

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

"Dotter i ørene", især når du bare har hatt det i tre dager, er ikke noe illevarslende tegn på noen måte, du kan trygt ta dette med ro og se det an.
Bruk evt slimhinneavsvellende nesespray 3-4 ganger daglig i noen dager også, det kan hjelpe til med å åpne opp. Og hold for nesen og "blås", slik man gjør for å utlikne trykket. Dette er en øvelse som heter "Valsavas manøver" og den kan være svært nyttig for å vekk slik dottfornemmelse.

Man kan få dotter i ørene av plutselige trykkendringer, som f.eks. ved opp- og nedstigning i fly, det er velkjent, og man kan også få det ved såkalte øvre luftveisinfeksjoner (=forkjølelser).
En ørebetennelse kan også tidvis kjennes som en "dott" i øret, men du er jo altså undersøkt av din lege som har konstatert at du ikke hadde det.

Der går et tynt "rør" fra innerøret og ned til nesen, som gjør at vi kan utligne trykket i innerøret. Ved en luftveisinfeksjon kan slimhinnene i dette røret bli hovne, slik at disse kanalene blir tette. Det kan gi dottfornemmelse i øret.

Det at du er slapp og tom for energi, kan jo tyde på at du går og brygger å en eller annen virusinfeksjon, som er riktig så vanlig nå på høsten, så det kan jo tenkes å kanskje henge sammen med symptomene fra ørene dine, sånt sett.
Men slapphet og energimangel kan jo også skyldes en nærmest uendelig rekke av andre tilstander, fra alvorlige sykdommer til "ingenting" eller hvordan man har det for tiden, så hvis slappheten og energimangelen vedvarer, så synes jeg du skal ta en tur til din lege for å bli utredet for dette, for å se til at der ikke foreligger noen bakenforliggende sykdom.
(Jeg har ingen holdepunkter for å tenke at dette er tilfelle for ditt vedkommende, ut fra opplysningene i ditt spørsmål)

Og dottfornemmelsen i ørene, ville jeg trygt sett an en stund til, mens du brukte nesespray og Valsavas manøver i mellomtiden.
Går dette ikke over litt etter litt, så oppsøker du din lege igjen, og hvis legen fremdeles da ikke finner noen forklaring på dette, så bør du muligens henvises til en øre-nese-hals lege for videre undersøkelser, f.eks. trykkmåling av mellomøret.

Håper dette gav det litt råd om hvordan du skal forholde det til disse plagene dine, og jeg ønsker deg god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-