Dårlig ånde

Spørsmål

Har dårlig ånde. (Siden jeg var ung mann.) Pusser tennene og bruker myke tannstikker 2-3 ganger daglig. Ble en gang anbefalt å ikke spise melkeprodukter da jeg muligens mangler et enzym i mage/tarm? som er med å bryte ned/fordøye slike matvarer. Ser av en artikkel her at for lite magesyre kan forårsake dårlig ånde. Er det skadelig å ta syretabletter for å øke/forbedre virkningen av magesyren. Kan i tilfelle slike midler kjøpes uten resept på apotek og kan det være vært et forsøk??
Takker på forhånd for svar.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Den aller vanligste grunnen til dårlig ånde kommer fra bakterier i munn og svelgområdet. Det er alltid bakterier i munnen. Selv den reneste munn huser millioner av bakterier, og under de riktige omstendighetene kan de vokse og trives i munnhulen.
Spyttet vårt inneholder mange viktige bestanddeler for å bryte ned maten, men det inneholder også bakteriehemmende stoffer som er viktige for at bakteriene i munnen ikke skal få overhånd.
Alt som gjør munnen tørr kan derfor bidra til dårlig ånde: Tett nese og forkjølelse gjør at du puster mer med åpen munn og tørrer ut slimhinnene. Lav syreproduksjon i magesekken kan være en årsak til dårlig ånde. Problemet er at det ikke finnes noen legemidler som øker syreproduksjonen. Hovedproblemet hos mange er for høy syreproduksjon og det kan medføre magesår. Medisiner som reduserer syreproduksjonen er derfor på markedet, men ikke motsatt. Det finnes matvarer som har en lav pH og som kan kompetense delvis for dette. Det gjelder sitron, edikk mm. Jeg tviler imidlertid på at du vil merke noen effekt av dette, men man kan selvsagt forsøke.
Andre råd mot dårlig ånde er:

- Hold spyttsekresjonen i gang: tygg sukkerfri tyggegummi eller sug på sukkerfrie pastiller.
- Sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød gir mindre tendens til dårlig ånde, og motvirker dannelsen av bakterieplakk.
- Drikk rikelig med vann, både for å holde munnen fuktig, og for å skylle vekk matrester.
- Sinktabletter kan hjelpe mot dårlig ånde. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket.
- Skyllevann evt Klorhexidin til å gurgle halsen med morgen og kveld får kjøpt uten resept på apoteket.
- Fjern eventuelle propper i mandel-kryptene.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn