image: Dårlig ånde, spiserørsbrokk og andre mulige  årsaker

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig ånde, spiserørsbrokk og andre mulige  årsaker

Spørsmål

Under mitt første svangerskap led jeg av ekstrem svangerskapskvalme som førte til oppkast flere ganger daglig. I tillegg til oppkast daglig, var jeg også ekstremt plaget med halsbrann. Ingen av plagene ble tatt seriøst av min fastlege, så jeg led meg gjennom svangerskapet.

Etter svangerskapet begynte ble jeg også plaget av en ekstrem ånde som luktet promp. Jeg gjør alt for å bli kvitt problemet; tannpuss 3 ganger daglig, tungeskrape, tanntråd, munnskyll, tyggegummi, jevnlige tannlegetimer samt at jeg fjernet mandlene. Men til tross for alle tiltak har jeg aldri blitt kvitt problemet.

Den dårlige ånden som jeg har funnet ut at kommer fra magen, tærer på psyken såpass mye at jeg tenker jeg ikke vil orke å leve lenger. Jeg får kommentarer på ånden hvor enn jeg er, flere spør meg rett ut om jeg har prompet, noen har fortalt meg at det lukter bæsj av ånden min. Hvis jeg har pusset tennene mine hos noen har de hintet om at det er viktig å bruke mye tannkrem etc, men jeg er allerede ekstremt nøye med tannhygienen.

Nå er det 6 år siden problemet oppstod og jeg tok kontakt med legen min for å bli kvitt problemet. Etter undersøkelse med gastroskopi viste det seg at jeg har spiserørsbrokk. Jeg fikk en kur med Nexium som jeg skulle ta i 4 uker og det var det. Legen kunne ikke hjelpe meg mer, men jeg er overbevist om at det er brokket som skaper denne prompelukten fra utåndingen min.

Legen nekter å henvise meg til operasjon av spiserøret.

Jeg har lagt om kosten, drikker ikke alkohol, spiser ikke krydder, meieriprodukter, rødt kjøtt eller tungt fordøyelig mat, men problemet gir seg ikke.

Jeg er lei den konstante baksnakkingen og fnisingen på jobb, de tror faktisk jeg promper gjennom hele arbeidsdagen. Det går ikke en dag uten at noen bemerker den dårlig ånden. Nå føler jeg eneste utvei er å få operert lukkemuskelen.

Jeg jobber mindre og er ikke lenger sosial med venner. Er det mulig å få operert dette privat? Jeg trenger alle råd jeg kan få til dette problemet.

Kvinne 25
Svar

Hei.

Det avgjørende her er om du har rett i at det er ditt spiserørsbrokk som er årsaken til din dårlige ånde. Jeg sier på ingen måte at det ikke er slik, og det er klart at du kan ha rett, men teoretisk sett kan det absolutt ha andre årsaker også. Og det må kartlegges før en tenker i retning av operasjon. Det første jeg tenker på i den sammenheng er at du bør undersøkes av en ØNH-lege, og kanskje du må ta et CT-bilde av bihulene. En undersøkelse av lungelege er også indisert, da det finnes lungesykdommer som kan gi dårlig ånde, for eksempel bronkieektasier; utposninger på bronkiene. En undersøkelse av revmatolog kan også være riktig, med tanke på Sjøgrens syndrom, som gir nedsatt spyttproduksjon, noe som kan gi dårlig ånde. Kroniske sykdommer som nyresvikt, leversvikt og diabetes må også utelukkes, og det gjør du hos fastlegen din.

I tillegg til å få utredet dette fullstendig som ovenfor beskrevet, fremfor å ta for gitt at det skyldes ditt spiserørsbrokk, så må du også forsøke all tilgjengelig behandling. Da kan jeg nevne munnskyllevannet SB12, som er en blanding av zink og klorhexidin, og sugetablettene Zinkoral.

Det er bra at du har fått sjekket at det ikke har med tenner å gjøre.

Hvis all utredning viser at det ikke er tegn til at årsaken ligger i noen av de forholdene jeg har nevnt, så kan du vurderes av en kirurg, for å få en vurdering av om du kan dra nytte av en operasjon. Det kan ikke jeg si noe om, og du skal fremfor alt heller ikke ta for gitt at det er løsningen, og derfor skal du få en faglig vurdering av dette av en spesialist på området.

Fastlegen kan henvise deg til en slik vurdering, naturligvis, men ikke direkte til en operasjon. Det er en kirurgspesialist som tar skal vurdere dette, med tanke på om det ligger til rette for det, og om det kan tenkes at det årsaken til din dårlige ånde, og om du kan forvente nytteeffekt av det.

Det virker lite forståelig at ikke fastlegen «vil» henvise deg til en slik vurdering. Du skriver riktignok at legen ikke vil henvise deg til operasjon, men til en vurdering vil jeg absolutt tro at legen vil henvise deg, så spør om det.

Alternativt kan du naturligvis bestille en slik vurderingstime med tanke på kirurgisk behandling, hos en privatpraktiserende kirurg, som du finner på flere av de større private helsesentrene i de største byene våre. Dette kan du google deg frem til, eller spørre legen din til råds om hvor nærmeste er.

Hvis en slik vurdering ender med en anbefaling om operasjon, så kan du informere fastlegen din om dette, som da vil følge spesialistens anbefaling, og henvise deg til en operasjon på et offentlig sykehus, så du slipper utgiften. Alternativ tilbyr også private klinikker operasjoner, noe du kan forhøre deg om hvis du ender med en vurderingstime hos en kirurg som forklart ovenfor.

Men alt i alt må du altså ikke ta for gitt at du har rett i at din dårlige ånde skyldes ditt spiserørsbrokk, for da kan du risikere å overse den reelle forklaring, og med det mulig behandling og løsning. Men du kan såklart ha rett, men bare ta ikke for gitt at du har rett, for det kan være et meget uheldig blindspor.

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: bay015 / Shutterstock / NTB