Dårlig ånde og slim

Spørsmål

Hei!
Jeg har en rekke plager fra hals/svelg/nese. Bl.a. er jeg veldig slimete i halsen; det klør og svir og det smaker betent av slimet. Har en følelse av at det renner slim fra et sted og ned i svelget. Jeg har ikke tette bihuler. Jeg har nærmest kronisk dårlig ånde (i mer eller mindre sterk grad).

Har i det siste oppdaget at jeg har et gulhvitt belegg på tungen. Noe kan skrapes/pusses bort, men tungen er nesten alltid blekrosa og det er noen bløte vortelignende klumper på tungen, bakerst ved gangen. Jeg føler selv at det lukter stramt av dette belegget og at det er dette som gir meg dårlig ånde. Kan det være sopp?
Jeg har fått en ØNH-lege til å se på tungen min, men siden symptomene var/er så mange, virket han mer interressert i hals/svelg, så jeg vet ikke om han tok noen prøver av dette.

Han konkluderte med halskatarr og pusspropper i mandlene. Jeg skal fjerne mandlene. Vil dette kunne hjelpe på plagene mine? Kan dette ha sammenheng med slim/betent smak i munnen?

Jeg er også plaget med tunghets/tetthetsfølelse i hodet og får lett og ofte grønt snørr, noe som vel tyder på at det er noen bakterier? Jeg får som regel antibiotika for dette, men sist gang, når det var så ille at jeg spyttet brungrønt slim (!), viste ikke prøvene noen bakterier! Føler at jeg har masse slim øverst i nesegangen/øverst i svelget, og at dette lett blir betent. Jeg vet ikke, men det er slik jeg føler det.

Alt dette plager meg veldig, og jeg tror selv at det må være en sammenheng mellom plagene.

Jeg er veldig takknemlig hvis du tar meg seriøst, for jeg har en følelse av at ingen leger gjør det - og at ingen ser plagene mine i en sammenheng. Har vært hos 2 forskjellige ØNH-leger.

Medisiner: Nasonex nesespray

Kvinne, 24 år

Svar

Hei.
Jeg er lei meg for å høre at du opplever at ingen leger tar deg alvorlig. Selv om de leger du har vært hos, kanskje og forhåpentligvis faktisk har tatt deg alvorlig, så er det en vesentlig del av det å være en god lege, å også få pasienten til å føle at man blir tatt på alvor.

Men; du har altså allerede fått påvist en diagnose (pusspropper i mandlene) og derfor også et tiltak som kan løse dette problemet; å fjerne mandlene. Jeg ser ikke bort fra at øre-nese-hals-legen som har konkludert med at du trenger å fjerne mandlene, har vurdert det slik at dette vil kunne løse dine problemer og symptomer, og at han/hun faktisk har sett en sammenheng i dine symptomer, og tenkt at dette kunne bli løst med å fjerne mandlene dine, så lenge der er pusspropper i dem.
Det kan jo være at denne legen ikke har formidlet dette klart nok til deg. God legekunst handler svært mye om god kommunikasjon, og det er ikke sikkert at at legen har fått formidlet sin vurdering av dine problemer, på en god nok måte til deg, når du altså sitter igjen med en følelse av å ikke bli tatt på alvor.

Det er fullstendig mulig at dine problemer blir løst ved å fjerne mandlene.
Det vil du først få svar på, når mandlene er fjernet, og du har kommet deg etter operasjonen. Hvis ikke, bør du kanskje gå til samme legen igjen, og si at ett problem er løst, men ikke alle, og så vil han/hun se på problemene dine med nye øyne.

Det er helt klart at pusspropper i mandlene kan gi mange eller alle av de symptomene du plages med, ikke minst dårlig ånde og vond smak i munnen, og i så fall er det god grunn til å tenke at du blir kvitt dette problemet med å fjerne mandlene.

Du spør om belegget på tungen kan være sopp. Det kan det være, men det kan med letthet undersøkes med å ta en prøve av belegget på tungen og sende til dyrkning. Spør legen din om det er gjort, og hvis ikke det er gjort, så ber du om å få det gjort.

Hvis du har soppbelegg på tungen så er det rimelig lett å bli kvitt, f.eks. med Mycostatin mikstur.

Hvis prøven viser at det ikke er sopp som er problemet, så er det uansett smart å børste tungen med en svært myk tannbørste (beregnet på babyer), skylle med munnskyllevann, f.eks. Zendium, og der finnes sugetabletter mot dårlig ånde som virker veldig bra, de heter Zinkoral og er reseptfrie.
Du bør også passe på å bruke tanntråd daglig, da dårlig ånde ofte kommer av belegg mellom tennene som ikke tannbørsten tar.
Det vil ikke skade å forsøke disse tiltakene, i alle fall, det er bare en naturlig del av en god munnhygiene.

Ditt grønne "snørr" som du spør om, er ikke ensbetydende med en bakteriell infeksjon, det kommer også i sluttfasen av en virusinfeksjon. Derfor er det ikke noe påfallende med at prøvene ikke viste noen bakterier.
De bløte vorteliknende klumpene du ser bakerst på tungen, skal være der. Alle har slike, men at de er mystiske å se på, når man først begynner å kikke på dem, det er jeg helt enig i ! :)

Jeg synes ikke det er rart at du ser etter sammenheng i plagene dine, for det kan det jo godt være, men jeg ser ikke bort fra at legen(e) du har vært hos har tenkt det samme, men bare ikke fått deg til å få følelsen av å bli "hørt" eller trodd.

Det er helt OK å si ifra til den legen du går til, at du ikke føler deg tatt på alvor, jeg tror de fleste leger vil sette pris på en så ærlig tilbakemelding, som både er lærerik for legen og også gir legen muligheten til å behandle deg og snakke med deg på en annen måte, så der har du en utfordring jeg faktisk synes du skal ta !

Og jeg ønsker deg lykke til med mandeloperasjonen, og tenker at mye at problemene dine kan forsvinne etter dette, kombinert med god munnhygiene som beskrevet ovenfor.
PS hvis du røyker er det ofte en sterkt forverrende årsak i alle de plagene du beskriver.