Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig ånde, hva kan jeg gjøre?

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig med dårlig ånde og har gjort det i noen år nå. Ånden min lukter nesten som avføring, hvis jeg snakker med noen uten å spise tyggis så kan folk spørre om noen har prompet. Samboeren min har også kommentert det. Har vært hos tannlege som ikke kan se noe. Jeg pusser to ganger om dagen og bruker tanntråd hver dag. Pusser tungen også. Har ikke noe tannstein eller hull. Selvom jeg akkurat har pusset tennene, så lukter det vondt 3 min etterpå. Kan ikke gå en dag uten å spise tyggis. Spiser normalt.

Kvinne 30
Svar

Hei.


Dårlig ånde kan komme fra tenner, naturligvis, men det kan også komme fra lengre ned i svelget og fra magesekk.

Jeg synes du skal få sjekket alle muligheter, på følgende vis:

1) Tannlege (som har sagt at alt er bra)

2) Undersøkelse v/ØNH-lege. For eksempel har en del mennesker dype krypter ("søkk") i mandlene, hvor det kan ligge pusspropper som lukter vondt.

3) Diskutere evt gastroskopi med din fastlege. En dårlig fungerende lukkemuskel mellom magesekk og spiserør er også noe som kan gi dårlig ånde, ved at mageinnhold kommer opp i spiserør og hals. Har du symptomer fra magen i tillegg av noe slag, så øker det sjansen for at forklaringen kan ligge i denne gaten.

Du kan også forsøke sugetablettene Zinkoral, som kan hjelpe mot dårlig ånde i en del tilfeller. De får du reseptfritt på apoteket.


Håper at rådene er til nytte. Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-