Cystisk fibrose?

Spørsmål

Hei Lang historie kort.Jeg har slitt med med pusten min i 3 år.Jeg har vært inn og ut hos lungelegen siden 2014. Grunnet tung pust. Alle blåsetester jeg har tatt har vært normale. Har også gjort sykkeltest.Har blåst inn noe middler og så tatt pustetest igjen, men de finner ikke noe feil. Så Jeg har ikke astma.
Det siste året har alt blirr mye verre,jeg oppsøkte lungelegen igjen for ca 2 månder siden, fortsatt pustet jeg like bra.Men han sa jeg hadde kroniske irriterte slimhinner. Jeg skulle gå på symbicort, går på dette fortsatt. Dette hjelper ikke mot slimet. Har ikke hørt noe om noe oppfølging.
Symptomene mine : *Masse slim fra nesa og ned til brystet/lungene. Dette er veldig seigt slim som bare er der.Det er dette som gjør meg tett. Får ikke hostte dette opp heller. Disse symptomene er der hele året og hele tiden.
*Tette bihuler til tider. Har pollenallergi. Dette forverres da i pollensesongen.
*Føler at det presser i brystet mitt.
*Det er anstrengende og vanskelig å puste, dette går opp og ned.
*Føler jeg får for lite luft. At det generelt er vanskelig og tungt å puste
*Piping og hvesing fra halsen og brystet når jeg puster ut
Andre relevante ting: Jeg har litt atopsik eksem i pollensesongen. pappa hadde sterk barneastma og har astma for dyr.Har to brødre, ingen er plaget med dette. Mitt hovedproblem er all slimet. Jeg sliter også til tider med grønt snørr, men det grønne snørret kan vel komme av at jeg har allergi?Jeg begynner å bli veldig rådvill for det her går utover livskvliteten min, sliter med å få sove og da blir det en ond sirkel. Jeg har begynt å tenke på at har cystisk fibrose? Vet dette er en medfødt sykdom ,men har lest at man kan få diagnosen i voksen alder. Siden jeg har alt det seige slimet. Sliter også med dårlig mage, hørt at dette kan også være et symptom. Har også det siste året slitt med hes stemme. Men jeg har aldri hatt lungebetennelse eller lignende.Bør jeg utredes for dette? Vet ikke hva jeg skal gjøre snart.Føler meg helt alene.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Cystisk fibrose kjennetegnes av seigt slim som gir tilbakevennede luftveisinfeksjoner. Det er vanskelig for meg å vurdere om dette er sannsynlig i ditt tilfelle. Som du nevner er det vanligvis noe som diagnostiseres tidlig pga infeksjoner og slim. Det er absolutt noe du kan nevne for lungelegen, men det ville nok ha slått ut på de prøvene som du allerede har tatt. Det er slitsomt å gå med slike plager uten å føle at man finner sikker årsak og effektiv behandling. Har du forsøkt saltvannsinhalasjoner? Du nevner piping i hals/bryst . Hører legen tilsvarende lyder? Er hals/svelg undersøkt? Hevelser? Lymfeknuter? Mandler? Er bihuler også utredet med CT? Mange innspill fra ulike leger kan fort bare føre til mer diagnostisering og ubehagelige undersøkelser. Det er viktig på et tidspunkt å lære seg til å akseptere de plagene man har og behandle deretter. Det kan i starten oppleves frustrerende , men i mange tilfeller bedrer også symptomene seg på sikt fordi fokuset på dette blir mindre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-