Burning mouth syndrome?

Spørsmål

Hei. Jeg har i ca 10 uker vært plaget med smerter på tunga. Hovedsakelig i fremre del, men også midten av tunga. Kjennes ut som om jeg har brent meg på varm drikke. Ubehagelig følelse som plager meg dag og natt. Jeg opplever også økt munntørrhet spesielt om natten. Det går fint og drikke/spise. Men føler generelt på redusert livskvalitet grunnet denne intense følelsen fra tunga. Det er vanskelig å tenke på noe annet da denne følelsen av brenning er konstant. Jeg har tatt en rekke blodprøver hos fastlegen samt vært hos ØNH-lege og tannlege. De finner ikke noe galt. ØNH-legen mente jeg kanskje var litt rød på tungespissen, men tannlegen synes det knapt nok var synlig. De ser ingen tegn til kreft så jeg har slått fra meg den tanken. Jeg ble satt på fluconazole 1 tablett (150 mg) i 4 uker, av gynekologen min da jeg en periode var plaget med soppinfeksjoner i skjeden. Tungeplagene mine startet ca nest siste uke av denne kuren. ØNH-legen tror det er det som har utløst denne følelsen av sårhet på tungen. At den gode soppen i munnen dermed også ble borte. Men ville det da vart så lenge? Dette har derimot ikke tannlegen noe tro på. Det som stresser meg er at dette har vart så lenge og jeg personlig er redd for at det er burning mouth syndrome. Jeg føler generelt jeg får lite hjelp til å finne ut av dette. Fastlegen min sier han ikke engang har hørt om tilstanden. Jeg har spurt om henvisning til nevrolog, men det mener han er unødvendig da jeg ikke har problemer med bevegelighet med tungen eller tale. Mine spørsmål er; hva tror du det er og hva bør jeg gjøre videre? Om det er BMS har du noen gode råd? Jeg er redd dette kommer til å bli kronisk og plage meg resten av livet. Jeg leste her på lommelegen at noen har effekt av prednisolon kur for BMS? Men svaret var gammelt. Kan det være kontaktallergi? Tidligere har jeg operert for konisering i januar 2019. Har pollen og kryssallergi. Eksem i perioder med mye håndvask (er sykepleier). Ellers ingen plager.

Kvinne 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Brennende munn-syndromet / Burning mouth syndrome er en tilstand som er det vi kaller en ekslusjonsdiagnose. Det betyr at diagnosen først kan stilles, når alle andre mulige sykdomsforklaringer er utelukket. Det finnes ingen tester, blodprøver eller annet som kan bekrefte eller avkrefte diagnosen. Diagnosen stilles på bakgrunn av typiske symptomer, og fravær av andre årsaker. En vet ikke sikker årsak til denne tilstanden, som forøvrig er sjelden. Dette betyr at hverken din fastlege eller en evt nevrolog har noen mulig undersøkelsesmetode eller test som kan fortelle deg om du har dette eller ikke, og jeg kan heller ikke si det. En kan også spørre seg om hensiktsmessigheten eller nytteverdien ved å stille en diagnose som i bunn og grunn ikke er noe annet enn en "merkelapp". Når det gjelder behandling av denne tilstanden, så er det kun symptomdemping som i beste fall er tilgjengelig, siden en ikke kan behandle / kurere noe en ikke vet hva er. Av symptomdempende behandling synes psykologisk behandling i form av kognitiv terapi å være det som gir best effekt. Diverse medikamenter har vært forsøkt og ingen har noen godt dokumentert effekt. Eksempler som du kan nevne til fastlegen din, er Liponsyre, Klonazepan, Sarotex, Neurontin. 


Jeg ser videre at du er redd for at dette skal plage deg resten av livet. Det synes jeg er en svært uheldig tanke, som du ikke har noe annet igjen for en å legge stein til byrden. Ingen av oss vet noe om fremtiden, hverken om dagen i morgen eller om hvem vi er eller hvordan vi har det om fem eller førti år, og tanker om at du vil ha det slik som dette for alltid, er fullstendig formålsløse tanker, som kun bidra til å dra deg ned, så bestem deg for å legge slike fra deg. Det finnes egentlig bare "nå", og ikke noen fortid eller fremtid. Fortiden er jo allerede passert og finnes derfor ikke lenger, og fremtiden har ikke skjedd, derfor finnes den heller ikke. Og "i morgen" vil jo bli "nå", allerede i morgen. 

Du spør om det kan skyldes kontaktallergi. Kontaktallergi skyldes jo noe man er i kontakt med, som utløser en reaksjon. Og jeg vet ikke hva tungen din skulle være i kontakt med som kunne gi kontaktallergi, så det anser jeg som en ikke aktuell diagnose å tenke på.

Jeg håper at svaret er til nytte for deg, og håper at du finner løsninger her.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-