Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brennende munn syndromet.

Spørsmål

Hei! Legen min mistenker at jeg har pådratt meg Brennende Munn Syndrom. Det er en brennende smerte i tunge, gane og hals. Jeg er imidlertid litt usikker på denne diagnosen, da jeg også klør i lungene. Jeg har diffuse smerter i brystet, lett tørrhoste, smerter i nesen, samt av og til smerter i ørene. Er dette vanlig ved BMS, eller kan det tenkes at problemet ligger i luftveiene - evt begge deler? Jeg er coronatestet, og vurderer å ta en CT undersøkelse.

Kvinne 60
Svar

Hei.

Brennende munn syndrom er en beskrivelse av symptomer fra munnhulen i form av svie, følelse av munntørrhet, eventuelt også nummenhet / prikking i munnhulen og noen ganger endret smaksopplevelse. Det finnes ingen tester, blodprøver eller annet som kan bekrefte eller avkrefte diagnosen, så diagnosen kan kun stilles på bakgrunn av selve symptombeskrivelsen, og først når andre årsaker er utelukket.

Du har imidlertid "kløe i lungene", diffuse smerter i brystet, tørrhoste, smerter i nesen og tidvis i ørene også, forteller du. Dette er ikke symptomer en ser ved Brennende Munn Syndromet.

Så disse plagene dine har nok en annen årsak. Og forøvrig så utelukker det ikke at du kan ha Brennende munn syndrom også, for det er jo ingen uvanlig situasjon å ha flere helseplager eller sykdommer samtidig.

Du spør om det er mulig at årsaken til plagene du beskriver kan ligge i luftveiene. Det er naturligvis fullstendig mulig, siden du omtaler typiske luftveissymptomer som tørrhoste, nese- og øresmerter, blant annet.

Du sier at du lurer på om CT kan være aktuelt. Jeg sier ikke at det er uaktuelt, men det er slett ikke gitt at det er riktig ende å begynne i. Du må starte med en grundig samtale med fastlege og klinisk undersøkelse hos fastlege, for at videre utredninger blir så målrettet og hensiktsmessig som mulig. For eksempel kan det kanskje hende at det handler om allergi, noe sykehistorien og blodprøver kan være med å kartlegge.

Håper det var et greit svar, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-