Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodtilblandet slim fra nesen

Spørsmål

Hei. jeg har fra tid til annen oppdaget noe blod i slim og snørr. Det blør ikke mye, jeg bare merker at det er blod "blandet i". Forrige gang (for ca 6 uker siden) kom det ingenting ut nesen, men når jeg "snufset inn" og spyttet, så jeg at det var kommet litt blod med. Denne gangen (i går) var det litt blod i snørret som kom fra begge neseborene. Jeg har opplevd begge deler før og, omtrent på samme måten. Blodet virker mørkt og slimete, og det kommer overhodet ikke mye av gangen. Tror du dette bare er vanlig neseblødning, eller kan det være noe mer alvorlig? Kan det være tegn på kreft? Har bare en følelse av at vanlig neseblødning burde gitt mer blod. Jeg har ikke vært plaget av neseblødning tidligere. Tror du dette kan være farlig på noen som helst måte? Er det mulig å komme direkte til øre-nese-halsspesialist uten å dra innom fastlege?

Fakta: er ikke forkjølet, har aldri vært plaget av noe som helst - heller ikke bihulesykdommer, men har tatt mandlene som liten. "forrige gang" var dagen derpå og jeg hadde drukket lite vann. denne gangen hadde jeg nettopp fløyet og drukket lite vann. kan disse faktorene ha påvirket?

Relevante sykdommer/medisiner: bruker ingen medisiner

Mann, 24 år

Svar

Hei!
Neseblod er et ganske vanlig problem, men skjønner at du mener det skulle komme mer. Vanligst kommer det fra mange små blodkar som ligger på neseskilleveggen. Disse kan briste ved endringer i blodtrykket, eller ved skorper som tørker ut slimhuden og kan gi sår og blødning når de løsner. Ikke sjeldent får man neseblødninger pga ulike medikamenter som fortynner blodet og gjør at blodlevringen hindres. Dersom man har svulster i nesen, eksempelvis polypper kan disse blø dersom man nyser kraftig eller pusser nesen kraftig. Det vanligste symptomet vil likevel heller være tetthet i nesen eller manglende luktesans. Kreft i nesehulen/nesesvelget og bihulene forekommer, men er sjeldent.

Endringer i trykk mellom bihulene og atmosfæren som ved flyging kan skape trykk som forårsaker blødninger. Jeg er mer usikker på om dehydrering ved at du har drukket lite vann vil gi noen slike plager.

Dersom dette pågår i over 4 uker, eller du har følelse av nesetetthet, spesielt på en side, eller har ensidig dottfornemmelse i øret, bør du bli undersøkt av spesialist. Det er flere privatpraktiserende ØNH leger som kan kontaktes, en del krever heller ikke henvisning, men dette kan du ringe direkte til de ulike kontorene om, så får du svar. Lykke til!