Blodig oppspytt påny. Hva bør jeg gjøre?

Spørsmål

Jeg har nå våknet tre morgener på rad med blodig spytt i munnen. Ikke store mengdene, men like fullt blod. Jeg ser ikke noen blødning eller sår fra munnhulen. Ikke noe neseblod. Når jeg så pusset tennene ble spyttet raskt blankt igjen. Jeg har ikke registrert noe mer blod i spyttet i løpet av dagen, men har igjen våknet med blodig spytt. I februar hadde jeg en kraftig og svært langvarig viral luftveisinfeksjon. Og i den forbindelse har jeg hatt blodig spytt og langvarig kraftig hoste. Jeg er derfor blitt relativt grundig undersøkt fra mars og utover. Symptomene etter dette, som blod i spyttet og hoste har hengt i lenge, men blitt sjeldnere og sjeldnere. Inntil jeg nå våknet med blodig spytt. Det har aldri skjedd tidligere. Undersøkelser som har blitt gjort fra mars til nå: rtg .thorax uten funn, undersøkt hos ØNH x 2, uten funn, sist for 2 uker siden. CT abdomen, hals og thorax med kontrast-uten funn. Spirometri normal. Bronkoskopi ble avlyst siden jeg da hostet mye mindre, samt at jeg ikke har registrert at det kommer blod i forbindelse med hosten. Jeg hoster nå minimalt (irritasjons tørrhoste) fremdeles daglig, men det kan gå mange timer imellom. Jeg føler meg ikke sår i halsen. Siden februar har jeg hatt et lite ømt område på øvre del av høyre bryst, det har vært litt av og på. Jeg har ikke problemer med å svelge, er ikke tungpust, jeg har ingen andre symptomer, hverken spesifikke eller uspesifikke. Jeg føler meg frisk og i god allmenn form. Jeg røykte i min ungdom, begynte vel så smått i 15-16 års alderen. Sluttet for snart 13 år siden, men kunne ta en røyk en sjelden gang for inntil 2 år siden. De siste månedene har jeg bekymret meg mye for alvorlig sykdom. Det er spesielt lungekreft, men også andre krefttyper jeg har fryktet. Jeg hadde nylig begynt å slå meg til ro med at jeg trolig ikke er alvorlig syk, siden ingen prøver påviser noe galt. Men etter å ha våknet med blod i spyttet de siste dagene er angsten for alvorlig sykdom kommet sterkt tilbake. Har PCOS. Bruker Metformin 500 kg ×1 og Spirix 50 kg x 1 (mot håravfall). Hopper ofte over en dag eller to. Tar Trankapsler og vitamin B (ikke pga vitaminmangel, men fordi det skal være gunstig for å motvirke håravfall ved PCOS). Jeg er 163 cm og 62 kg. Har ikke noen andre kjente sykdommer eller lidelser. Har tatt div. Blodprøver, som alle er innen ref. Området. Har tatt nye nylig, som det ikke foreligger svar på. Bl.a senkning, hb, sjekk av blodplater etc. Den nevnte luftveisinfeksjonen satt lenge i kroppen. Jeg hadde lavgradig feber mer eller mindre sammenhengende i ca 3 uker. Jeg var sykemeldt 1 måned fra jobb. Jeg hadde kraftig hoste, ofte med oppkast. Jeg har også hostet lenge i etterkant, men ikke like intenst. Nå er det så godt som fraværende. Det aktuelle nå er at jeg har våknet med blod i spyttet, har lagt ved et bilde tatt i går morges. Det har ikke kommet mere blod om jeg har hostet eller kremtet. Har ikke oppdaget noe blod utover dagen heller. Jeg har ikke økt blødningstendens forøvrig. Det er slitsomt å gå slik og bekymre seg over tid. Jeg ønsker å finne årsaken til dette, samtidig som jeg er redd for at det er noe alvorlig. Hva bør jeg gjøre videre. Skal jeg bare slå meg til ro med at det ikke er funnet noen årsak eller bør jeg utredes videre? Hva tenker og foreslår du?

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Blodig oppspytt er jo som du vet, ikke noe som vanligvis forekommer, og det kan være tegn på sykdom, inklusiv alvorlig sykdom. Derfor er det noe som skal undersøkes og utredes, med mindre en har en åpenbar årsak eller det er en tilfeldig engangsobservasjon. Her har du imidlertid allerede vært særdeles grundig undersøkt for dette allerede, uten at en har funnet tegn til sykdom, hvilket er utmerket. Riktignok har en planlagt bronkoskopi vært kansellert. Men siden det ser ut til at du fortsetter med denne tendensen til blodig oppspytt, synes jeg du skal ta opp med fastlegen om dette kanskje burde være neste trinn i utredningen. Med det har jeg ikke til hensikt å øke din bekymring for "om et er noe alvorlig", men kun å gi deg et råd om hvordan du skal gripe dette an videre, siden du er så grundig undersøkt uten tegn til sykdom, mens symptomene ser ut til å vedvare. Blodig oppspytt har jo -inntil det motsatte er bevist- en årsak. Håper at det var greit svar. Diskuter det videre med fastlegen, og se om fastlegen som har bedre oversikt over forløpet her, er enig i dette med at bronkoskopi nå kanskje allikevel bør vurderes. Ha det bra og lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn