image: Blodig, blankt eller grønt slim fra luftveiene

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodig, blankt eller grønt slim fra luftveiene

Spørsmål

Hei! Har ved lengre tid (7-8 måneder) slitt med økt slimproduksjon spesielt om morgenen. Slimet kan være blodtilblandet, blankt eller grønnaktig. Må som oftest harke for å få opp slimet. Når jeg snyter meg pleier det å komme størknet slim med blod nesten hver dag (spesielt når jeg er på jobb og puster inn mye støv osv) Har vært undersøkt av ØNH-lege, som ikke finner tegn til at noe er galt. CT av bihulene er også tatt, men alt ser bra ut.

Merker jeg reagerer med mer slim spesielt på kaffi og snus (sluttet for 6 måneder siden). Har prøvd en antibiotikakur, allergimedisiner og nesesprayer uten resultat mot slim. Har aldri røykt.

I tillegg til dette er jeg plaget med pusten til tider, spesielt under trening og i rom med dårlig luftkvalitet eller bare helt plutselig uten forvarsel. Har hatt full lungeutredning hvor blodprøver, røntgen og spirometri (pusteprøver) var helt normale.

Lungelege kunne ikke se tegn på noen lungesykdommer, og mente at blodet kunne komme av tørre slimhinner, og anbefalte saltvannsskylling (noe jeg har prøvd i mange uker, uten resultat).

Merker at pusten er mer hvesende enn før og at jeg kan slite med lyse/høye rop (føles som om det er ett eller annet ligger ved stemmebånd/strupe) Jeg er også plaget av at det føles som om halsen hovner opp, spesielt når jeg er på arbeid. Har en følelse av at jeg blir helt øm på undersiden av haken, og nedover mot brystet på sitt verste. Føles som om noe sitter fast eller blokkerer i halsen.

Kan av og til kjenne at pulsen stiger, og at det kan bli tungt å puste (svimmelhet). Denne følelsen kan vare fra noen minutter til timer, før det går bort. Merker at dette tærer på livskvaliteten noe så innmari, og jeg føler en konstant uro i hals og pust. Ellers så er jeg aldri syk, ikke noe feber eller nedsatt matlyst. Blodprøver og alt ser ut som det skal. Mitt spørsmål er derfor hva burde jeg gjøre, føler jeg har prøvd det meste uten resultater. Har du noen forslag? Takker så innmari for svar, fra en urolig gutt.

Mann 23
Svar

Hei.

Det er virkelig ikke lett å skulle komme med noen gode innspill eller forslag til diagnoser, når du allerede er så grundig undersøkt som du er, både av lungelege og ØNH-lege. For da er jo de fleste av de forklaringer og diagnoser jeg kunne ha tenkt på, allerede utelukket. Det jeg imidlertid legger merke til, er at du blir verre av å være i rom med dårlig luft, du blir verre på jobb hvor du sier at du puster inn mye støv, og lungelegen mente at det kunne skyldes tørre slimhinner.

Dette synes jeg er interessant, og sannsynligvis det du må nøste videre i, fortrinnsvis sammen med fastlegen din.

Mye tyder på at du det kan være en reaksjon på miljøet du jobber i, hvor du forteller om støveksponering. Det er også slik at det på ingen måte er slik at alle helseplager skyldes en påvisbar sykdom. Hvis det er slik at noe på jobben forårsaker disse plagene, for eksempel luftkvalitet og støv, så er det slik, selv om det ikke lar seg kategorisere som en spesifikk sykdom. Hvis det er årsaken, hvilket jeg naturligvis ikke fastslår men bare tenker litt høyt omkring, og det ikke foreligger noen sykdom, så er kanskje løsningen å bytte jobb, slik at du slipper å bli eksponert for det som gir deg plagene dine.

Dette synes jeg virker såpass suspekt, at jeg ville tatt en grundig samtale med fastlegen din om den muligheten, og hva som isåfall bør gjøres i forhold til tiltak på arbeidsplassen eller endring av arbeidsplass.

Utover dette så er det eneste andre jeg kunne foreslå, en grundig vurdering av fastlegen og en eventuelt second opinion hos en ØNH-lege. Det er nemlig ikke alltid slik at en kommer frem til endelig svar og diagnose med kun ett legebesøk. Diskuter også dette med fastlegen din.

Jeg har en klar mistanke om at dette kan henge sammen med ytre faktorer som luftkvalitet og støv på arbeidsplassen ut fra det du forteller her, og også fordi jeg ikke vet hva du jobber med, så synes jeg det dette sannsynligvis er det sporet du bør følge videre her, i form av å ta det opp med fastlegen din.

Jeg håper at rådene kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: ilusmedical / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-