Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blemmer i ganen

Spørsmål

Hei! Har siden i fjor sommer/høst slitt med bobler i ganen ved inntak av syrlig og sterk mat. Har vært til øre, nese, hals-spesialist, men han konkluderte med at det ikke var noe å bekymre seg over.. Idag ved lunsjen kom det 2 nye blemmer igjen.. Hva kan det være og hvilken behandling trenger jeg? Har lagt ved et bilde der man ser tydlige «blemmer og sår».

Mann 23
Svar

Hei

Det kan se ut som flere små overfladiske "mukoceler" hvor 2 av disse har sprukket og blitt betente. Dette er små væskefylte sekker som ligger i det ytterste laget av slimhinnen. Mest sannsynlig skyldes dette irritasjon av slimhinnen, i ditt tilfelle forårsaket av sterk og syrlig mat/drikke.

En kan forsøke å behandle dette med munnskylling i form av Betnovat oppløsning 1mg/ml, bland 5ml Betnovat i 5ml vann, skylle munnen 4 ganger for dagen. Spyttes ut etter skylling! Det er viktig at du skyller og renser munnslimhinnen før behandling, og at du ikke spiser før det er gått 30 minutter etter behandling. En bivirkning kan være soppdannelse i munnen, men dette kan igjen behandles med soppdrepende middel som heter Nystimex. Behandlingstiden kan variere og det er viktig at du i denne tiden unngår mat/drikke som du vet trigger disse blemmene.

Både Betnovat og Nystimex er reseptbelagte, så anbefaler deg å oppsøke fastlegen din. Fastlegen din kan også følge deg med kontroller for å sjekke om behandlingen har effekt og at du ikke får sopp. 

Lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-