Bivirkning av nasale steroider, forstørrede nesemuslinger

Spørsmål

Hei! Jeg har fått nesesprayen Avamys av fastlegen til bruk under forkjølelse. Dette som forebygging av bihulebetennelse, noe jeg som regel får i etterkant av en forkjølelse. Første gang jeg ble forkjølet fungerte Avamys godt. Men nå har jeg fått veldig tørre slimhinner med harde klumper i samt blod når jeg pusser nesen. Det er mange dager siden jeg sluttet med sprayen pga plagene som oppsto. Hva gjør jeg med denne problemnesen? Bare vente og håpe på at det går seg til? Er fortsatt litt forkjølet og tett. Har fått påvist forstørret nesemusling.

Svar

Hei
Dessverre, så kan Avamys forårsake tørre neseslimhinner, som dermed blør lettere og det kan bli skorpedannelse. Det jeg kan anbefale er å ta en pause fra nesesprayen en stund. I stedet så vil jeg at du skal skylle nesen med saltvann (dersom du vil lage det selv; 1 avskrapet spiseskje med bordsalt i 1 liter med vann, kok opp og løs saltet, kjøl ned). Enten så kan du ta en neve med saltvann og suge opp med nesen eller så kan du bruke et neseskyllehorn som du får kjøpt på apoteket. Det går også an å bruke saltvannsspray, men den har ikke like god effekt. Når du har renset neseslimhinnene, så vil jeg at du skal spraye med "Rhinoil" (sesamoljespray for nesen), som du også får kjøpt på apoteket. Dette er med å å få bort skorper og holde neseslimhinnene fuktige. Slimhinnene i nesen tilheles relativt fort, og du vil etterhvert merke effekten ved at det ikke kommer blodskorper når du snyter deg.
Når du synes det er blitt bra, så kan du starte opp med Avamys igjen. Viktig at du følger rådene i pakningsvedlegget for hvordan du bruker nesesprayen. Så lenge du bruker Avamys, så anbefales daglig bruk av "Rhinoil", ett spray i hvert nesebor før leggetid.
Når det gjelder tette nese pga forstørrede nesemuslinger, så anbefales Avamys, eller lignende preparater, daglig i minst 6 måneder. Dersom det ikke har effekt i løpet av den tiden, så kan du få en henvisning til ØNH lege av din fastlege. Der kan de "krympe" nesemuslingene ved hjelp av varme eller kirurgisk fjerne litt av nesemuslingene.
Ellers så høres det ut som du har et bihuleproblem, så en CT undersøkelse av dine bihuler bør vurderes.
Håper dette hjelper! God bedring!