Bihulesymptomer og allergi

Spørsmål

Hei, Jeg har over lengre tid ca (2år) slitet med diverse symptomer som jeg ikke blir kvitt. Har lenge mistenkt at det var bihulene som er problemet, men CT bilder viste ikke noe der. Var nylig hos Øre nese hals lege, som mener at det er allergi som plager slimhinnene. Se vedlegg for allergier. Foreløpig har symptomene vært like ille på vinter som sommer. Allergi siden jeg var ung, men har merket lite til allergi de siste åra. Kun tatt allergi tabletter ved behov, men syntes effekten har vært liten eller ingen. Symptomer: Generelt slapp/redusert hele dagen. Trykkende følelse i ansikt (på siden av nese, tinningen, øyenbryn og bak øyene). Til tider virker det også som jeg kjenner pulsen banke i ansiktet. Sliter ofte med at jeg får propper i ørene over lengre tid. Øyene har lett for å begynne å renne, og er ofte røde (blodårer er godt synlig i det hvite feltet). Har så lenge jeg kan huske slitet med slim i halsen, noe som har blitt værre den siste tiden (6 måneder). Skjennes ut som det konstant renner slim halsen (sjeldent det renner ut av nesa). Føler at jeg konstant sitter og svelger slim. Syntes det ofte er vanskelig å svelge mat pga jeg blir fort tørr i munnen. Ofte så masserer jeg bihulene på side av nese og over øyene, og kjenner at det begynner å renne bak i halsen. Opplever i blant at det plutselig begynner å renne veldig mye i nesa en kortperiode på 5 minutter. Og det er da veldig tyntflytende. Ofte når jeg skylle munnen med vann, så er det jeg spytter ut igjen veldig seigt/tyktflytende. Dårlig ånde og råtten smak i munnen. Har brukt kortisonspray (Mometasone Sandoz) i rundt 6 måneder nå, som har hatt god effekt (letter på trykket i ansikt + kjennes ut som slim løsner og «fosser» ned i halsen. Kortvarig effekt (3 timer ish). Prøver Dymista spray nå, men har ikke samme effekt.Tok en kortison injeksjon for 1 uke siden, men kan ikke si at jeg har merket noe effekt av det. Hva bør jeg gjøre for undersøkt disse plagene ordentlig?

Mann

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei

Symptomene du beskriver kan være forårsaket av ulike ting, men tenker først og fremst allergi og astma.

Allergiprøvene viser at immunforsvaret ditt har dannet det man kaller antistoffer mot gress (Timotei), bjørk, burot, katt, hund og hest. Det betyr ikke nødvendigvis at du har utviklet allergi mot dem, men i og med at du er såpass plaget, så har du mest sannsynlig det. Reagerer du på husdyr? Har du husdyr hjemme? I så fall, så anbefaler jeg å gi dem bort. 

Allergisesongen for bjørk, burot og gress kan vare fra april til august. Anbefaler deg å begynne med allergimedisiner tidlig i april. Bruk nasalt steroid (F.eks. Nasonex, Avamys, Dymista el.l.). Skyll neseslimhinnene med saltvann like før du tar sprayen. I tillegg bør du bruke allergitablettet (F.eks. Ceterizin, Aerius el.l.).  Dersom du har øyesymptomer, så bør du også bruke øyedråper (F.eks. Livostine, Lomudal el.l.).

Røyker du? Slutt med det. Arbeider du i støvfyllt miljø? Bruk maske.

Det kan være tilleggsfaktorer som spiller inn her, i og med at du plages hele året. Plages du med halsbrann eller sure oppstøt? Uansett om du plages eller ikke, så ville jeg ha forsøkt medisin som nøytraliserer magesyren (F.eks. Somac). Diskuter det med fastlegen din og be om å få prøve slik medisin i noen måneder,

Kan det også hende at det fotsatt foreligger en astmatisk komponent? Få det sjekket ut.

God bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-