Bihuleplager

Spørsmål

er plaget med verk i særlig i venstre side av nesehulen, kjenner at blodåren også pumper veldig, mye mer enn på andre siden. ct røntgen av bihuler viser ingen fortetning.kjenner også irritasjon i øyelokk. øyelege har konstatert konjunktivit på innside av øyelokk oppe og nede. antibiotika/kortison dråper ingen effekt.når det verker mest pumper en blodåre i nesehulen veldig. kan det være tette blodårer eller begrenset blodtilførsel i årene i øyelokk el neserot?

Relevante sykdommer/medisiner: har hatt bihuleplager med operasjoner x 3. ct røntgen viser at bihulene er åpen som en katedral. har likevel ikke merket bedring etter operasjoner. nå er jeg sjekket ut av øre nese hals spesialistene på haukeland, da de ikke ser noe mer som kan gjøres. undersøkelse hos øyelege finner konjunktivitt innunder øyelokk oppe og nede, men spersadex og andre dråper gir ikke effekt. ingen allergi på vist og ingen diagnose fra øyeleger, bare konjunktivitt- ingen staffylokk infeksjon eller puss el flassing av hud.

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Det er relativt enkelt å påvise om bihulene er åpne eller ikke, og det har du allerede gjort med CT og med undersøkelse av ørenesehalslege. Likevel kan du ha plager fra slimhinnen i nesen og bihulene som kan gi deg sårhetsfølelse og verk, men dette er nok en vanskelig diagnose å stille, og selv om man kan anta at det er problemet så er det begrenset med muligheter for behandling.

Jeg kjenner ikke til tilstander hvor det er symptomer fra trange blodårer i dette området, i såfall måtte det jo være hudårene det er snakk om, og er det patologiske forandringer i disse bør det også være synlige forandringer i huden.

En konjunktivitt er en tilstand med irritasjon av slimhinnen på øyet/øyelokk, og denne kan være bakteriell eller forårsaket av irritasjon. Bakterieinfeksjoner behandles med antibiotika, mens irritasjonskonjunktivitt noen ganger kan behandles med Spersadex eller kortisondråper. Det er imidlertid varierende effekt og noen blir likevel ikke kvitt plagene.

En mulig årsak til smerter i ansiktet kan være såkalt trigeminusnevralgi, hvor en ansiktsnerve kan være affisert og gi sterke smerter. En slik diagnose stilles vanligvis på sykehistorien, og fastlegen din eller ørenesehalslegen har sikkert vurdert denne muligheten.

Når du har vært utredet både av øyelege og ørenesehalslege uten å finne noen årsak til plagene dine tror jeg det er vanskelig for meg å lande på en diagnose som kan forklare verken. Dessverre tror jeg kanskje du må avvente situasjonen og håpe på at plagene gir seg med tiden. Noen ganger klarer man ikke å finne en forklaring uansett hvordan man undersøkes eller vurderes. Heldigvis er beskrivelsen av plagene dine ikke suspekt på alvorlig sykdom slik jeg kan bedømme det ut fra spørsmålet ditt.