Bihulebetennelse og dottfølelse i øret

Spørsmål

Bakgrunn: ofte plaget med bihule smerter på venstre side ved forkjølelse. Hadde en kraftig bihulebetennelse i 2013. Tror bihule plagene kom etter dette. Har også hatt noe smerter i venstre øre. Legen har sett inn der, men så ikke noe der. Må skylle med nesehorn 1-2 ganger daglig under forkjølelse. Ellers får jeg vondt rundt øyet på venstre side ved forkjølelser. Dagens situasjon: våknet tirsdag pottetett i venstre nese med kraftig øreverk oog kjentes ut som noen hadde puttet bomull inn i venstre del av hodet. Også dott i øret som jeg ikke blir kvitt. Etter to dager gikk jeg til legen. Slitsomt å være på jobben. Veldig sliten og frøs en del. Tok CRP og hun kikket inn i øret. Var veldig rød på venstre side. Fikk ikke medisin moy øret, men apocillin mot bihulebetennelse. Startet på medisin torsdag, føler meg mye bedre i bihuler, har snørr og veldig dott i venstre øret i dag lørdag. Dotten forsvinner ikke. Sluttet med Otrivin igår, tar Fenu Max og naso nex. Tror jeg tar litt for mye naso nex. Har stått på det i flere år. Kjenner jeg er fryktelig redd for kreft i bihulene/øre. Siden jeg plages ofte med bihuler og det kun er på venstre side. Har også hatt små smerter i øre på venstre side lenge. Har fått henvisning til øre/nese/hals når jeg var hos legen. Veldig redd for kreft.

Kvinne 38
Svar

Kreft i bihulene er usedvanlig sjeldent, så det skal du ikke bekymre deg for.

Du skriver at du har vært avhengig av Otrivin i 23 år, men at du kun har brukt det på høyre side og i begge ved forkjølelse. Første bud for å få friskere neseslimhinner er å kutte Otrivinen helt. I stedet anbefales hyppig saltvannsskylling og bruk av nasale steroider f.eks. Nasonex. Gjerne ta dobbel dose med Nasonex når du har akutte bihuleplager, samt i starten etter at du har kuttet ut Otrivin (1-2 doser morgen og kveld). Når du føler det er bedre kan du redusere dosen til 1-2 doser daglig. Veldig viktig at du tar Nasonex like etter at du har skylt med saltvann. Ved svært store plager kan du også diskutere med din fastlege om du kan forsøke en kortvarig kur med Prednisolon tabletter (steroider/kraftig betennelsesdempende). Å kutte ut Otrivin er ikke lett og det kan ta lang tid før slimhinnene normaliseres, så her kreves tålmodighet og selvdisiplin. Dottfølelsen i øret vil også mest sannsynlig forsvinne etter hvert som slimhinnene normaliseres.

Ensidige bihulebetennelser kan i noen tilfeller skyldes tannproblemer, så det kan anbefales en tur til tannlegen for en sjekk.

I påvente av time hos ØNH lege, så anbefales du å følge rådene ovenfor.

Fortsatt god bedring og lykke til!