Bekymret for fremtidig kreft i munnhule og hals

Spørsmål

Hei,

Jeg har tilbakevendende bekymring for fremtidig oral kreftsykdom hos barna mine som følge av evt. hpv-infeksjon. Min mann og jeg hadde hvert vårt sidesprang for 1 1/2-2 år siden. Vi pådro oss ikke noe objektivt med tanke på sykdom, jeg tar cervix celleprøve når jeg skal, men det er evt. hpv-smitte i halsen og mulige smitteveier jeg lurer på. For min del innebar episoden ubeskyttet oralsex. Kan jeg/vi(etter evt overføring av virus fra meg til min mann) ha smittet barna ved kyss på leppene eller ved deling av flasker/glass? Noen steder på internett avvises kyssing som smittevei, andre steder står det at det er mulig ved tungekyssing. Betyr det dype kyss/slimhinnekontakt rett etter man har gitt eller motatt oralsex? Det er mulig jeg har vært borti tungen til vår yngste, det skjer jo når småbarn tuller og kysser, men det har ikke vært ofte i.o.m. at jeg av og til har hatt dette i bakhodet. Hva sier forskningen om dette nå? Hadde man ikke sett på kreftstatistikken og i anbefalinger fra helsemyndigheter hvis denne smitteveien hadde vært reell? Hpv-viruser har vel vært aktuelt i mange tiår nå? Vi har forøvrig normalt immunforsvar alle fire.

En annen ting jeg vil nevne er at jeg de siste par årene har hatt en del luftveisinfeksjoner, ihvertfall mer enn jeg pleier. Av og til med langvarig diffus iritasjon/lett sårhet i svelget (uten funksjonstap). Dette er nå helt borte. Litt lenger ned i luftøret har jeg nå en slags tørrhet/lettere irritasjon (dette har kommet etter forkjølelser). Men ingen heshet og sjelden hoste. Etter løping i kulde eller etter evt. hoste har jeg hørt litt forbigående pipelyd/hvesing i halsen/bryst(?), mest på innpust, minimalt på utpust. Selv relaterer jeg alt dette til stress/hjertebank, "klump" i halsen og forkjølelser. Jeg har tilbakelagt tre krevende, stressende, men bra år med utdanning etc. Høres dette siste ut som noe som kan relateres til hpv.. eller kreft? Jeg har nettopp tatt generelle blodprøver med normale verdier.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Selv om HPV virus er en av årsakene til oropharynx cancer, dvs kreft i deler av halsen, så er sjansen for utvikling av kreft svært lav. Andre årsaker (røyking, alkohol) overgår HPV infeksjon i risiko. Det betyr også at smitte fra HPV infeksjon i hals til andre via spytt også er svært lav, med mindre man har sår i munnhulen der virus kan komme gjennom slimhinne barrieren. Vi kommer i framtiden til å oppdage ennå flere risiko faktorer eller årsaker til kreftutvikling i munnhule og svelg, det er en stadig forskning omkring temaet, og den siste årsaken som er funnet får naturlig nok stor oppmerksomhet, men blir tillagt for stor vekt mtp den relative sjansen for å gi kreftsykdom. Jeg synes ikke at noen av de symptomer du beskriver mtp luftveisirritasjon er spesifikke for sykdom, heller det motsatt, altså at de er uspesifikke og ikke kan relateres hverken til kreftsykdom eller annen underliggende sykdom. Lev normalt, gå til lege dersom det tilkommer forandringer i munn og svelg som er synlige, eller det tilkommer funksjonstap (heshet, smerter, svelgvansker som ikke går over av seg selv). Lykke til videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-