Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Begynnende kronisk bihulebetennelse

Spørsmål

Bihulebetennelse? Hva bør jeg gjøre?
Symptomer: Jeg har vært øm i kinnene under øynene de siste 5 ukene, og synes det er særlig ubehagelig hvis jeg bøyer hodet langt frem eller ned. Det har rent mye snørr/slim som smaker ekkelt bak i svelget. Jeg har vært en del tett i nesen. Innimellom når det renner ekstra mye ned i halsen, hoster jeg litt. Jeg har ikke hatt luktesans i det hele tatt de siste 5 ukene. Redusert smakssans. Noe vondt i hodet, men ikke brukt smertestillende. Jeg har ikke hatt feber, og har jobbet full tid hele tiden og stort sett trent som normalt bare at jeg har vært litt slappere enn vanlig innimellom, og da tatt det litt mer med ro. Har vært mindre sosial med folk enn til vanlig fordi jeg har vært mer sliten. Har også trent mindre enn det som er vanlig for meg (5-9 timer i uken nå, mot over 8 timer ukentlig til vanlig) siden jeg har vært så sliten etter jobb, og det har vært tyngre å trene enn vanlig.

Hva har jeg gjort med dette: Brukte Otrivin de første 10 dagene. Så lenge jeg brukte det fungerte jeg bra, trente mye og konkurrerte i idrett på internasjonalt nivå. Etter de ti dagene sluttet jeg å bruke nesespray og følte meg straks dårligere. Mer vondt i hodet. Kjøpte saltvannsnesespray, NycoKlar. Har brukt den siden, men føler ikke at den hjelper like godt. Har i det siste brukt aerius, kjøpt reseptfritt i utlandet, og har da følt meg bedre og klart å trene litt mer. Glemte å ta det en dag og ble straks tettere og ømmere i kinnene. Har fremdeles en del tabletter igjen.

Annet: Vet ikke om det er relevant, men jeg fikk også hjernerystelse for 6-7 uker siden, etter et fall, og kan ikke huske om jeg har luktet noe etter det. Var innlagt på sykehus til observasjon etterpå siden jeg sovnet og det var vanskelig å vekke meg etter fallet. Tok CT, normale funn.

Jeg har svært mye å gjøre på jobb, med mye ansvar og føler det er så hektisk at det ikke er rom for å gå til legen for bihulebetennelser/ sånne småting. Burde jeg det likevel? Andre tips?

Svar

Hei!

Du beskriver nok en betennelse i nese og bihuleslimhinner, det vi vanligvis kaller for en rhinosinusitt på fagspråket. Dette er vanligvis ikke en bakteriell tilstand som ved akutt bihulebetennelse, og antibiotika har sjelden effekt. Slimhinnene i nesen og bihulesystemet er noe betent og hovent og medfører at ventilasjon til bihulene og drenasje fra bihulene hindres. Man bør starte med en betennelsesdempende behandling, og vanligvis vil man få reseptbelagt medisin fra legen i form av en kortisonholdig nesespray. Denne bør benyttes i 6-8 uker minimum, og gir lite eller ingen bivirkninger for kroppen. Endel har behov for tabletter med kortison i tillegg, typisk 40 mg daglig i 6 dager, gjerne gjentatt etter 4 uker. Heller ikke dette er forbundet med store bivirkninger og kan som oftest trygt brukes. Som du skjønner så synes jeg du har grunn til å gå til legen med dette. Om plagene ikke lindres etter dette, bør man få tatt en CT røntgen av bihulesystemet for å kartlegge anatomiske strukturer og omfanget av betennelse. Lykke til!