Ballongdilatasjon av øretrompeten?

Spørsmål

Hei. Jeg har gått i ti måneder med dotter i ørene, dette fikk jeg da vi fikk installert den nye strømmåleren som jeg mener gir mye stråling, og har begynt å lure på om har noe sammenheng. Tidligere har jeg slitt med forkjølelser og ørebetennelser og mye ørevoks i forbindelse med en traumatisk oppvekst. Jeg har ofte blitt skylt i ørene hos legen. Først for to år siden fikk jeg henvisning til spesialist. Der fikk jeg beskjed om at jeg var allergisk og måtte begynne på allergimedisiner daglig, både nesespray og tabletter. Dette har fungert og jeg er ikke like tett i nesen som jeg var. Men i oktober i fjor gikk det på og jeg har alltid hatt en slags knitrende lyd i øret når jeg utligner. Men denne gangen ble den høyere for hver gang jeg utlignet. Og dottene kom og ble gradvis verre. På det verste gråter jeg meg i søvn fordi jeg har så vondt i både ører og kjeve pga at jeg utligner hele tiden. Etter en dag er jeg utslitt. Jeg fikk ny henvisning til ØNH for noen mnd siden. De fant heller ingenting i ørene mine denne gangen. Han satt inn ett dren på høyre øre for å forsøke om det ville hjelpe meg. Men det har ikke gjort det verken bedre eller verre. Jeg har vært hos fysioterapeut for å lære meg å slappe av i musklene rundt kjeven og nakken (har hatt en tidligere nakkeskade), jeg har gått til akupunktør for å jobbe med ørene, jeg har prøvd ørelys, medisiner, nesespray og øredråper. Legen aner ikke hva han skal gjøre. Ingenting fungerer og jeg kjenner at jeg blir veldig deprimert når det er på det verste. Når jeg tar ørelys kommer det ut masse voks og propper med voks. Kan du være så snill og hjelpe meg. Hilsen trist og lei jente på 24.

Svar

Hei!
Såvidt jeg vet er det ingen påviselig sammenheng mellom strømmålere og vansker med øretrompeten. Det er riktig at allergisk besvær gir mye slimhinne hevelse og sekresjon i sær fra nesekaviteten og dette kan også påvirke slimhinnene i øretrompten og medfølgende besvær i form av dottfornemmelse, knitring og spraking i øret, generelt vansker med å utligne trykket. En kortison kur med tabletter over 6-10 dager (40 mg daglig) kan hos enkelte være effektivt. Enkelte tilbyr også en prosedyre som går ut på å blokke opp øretrompeten med en ballong, og dette er rapportert til å ha effekt hos enkelte, men effekten kommer vanligvis noe sent, etter 4 uker fra blokkingen. Dette gjøres vanligvis i narkose. Du kan evt be fastlege om å henvise til offentlig sykehus eller privat sykehus som driver med ballongdilatasjon av øretrompeten. Lykke til videre!