Avhengighet av nesesprаy

Spørsmål

Jeg har vært nesesprayavhengig i fire år, men klarte å slutte da jeg fikk dymista og rinexin av legen, noe jeg ikke bruker lenger. Brukte sist nesespray (otrivin) 10 januar i år, men jeg sliter fortsatt når jeg skal legge meg med at det er tett. Bruker saltvannsspray, men det funker ikke på samme måte, og jeg savner hvor godt jeg kunne puste etter otrivin! Må jeg fortsatt bare vente på at det skal bli bra, og at det skal slutte å være hovent? Eller burde jeg operere i nesa for å få ordentlig frie luftveier? (Det er mye bedre enn hva det var da jeg var ordentlig avhengig og våknet hver natt fordi jeg var tett, men er fortsatt en plage) Legen min sa også at jeg aldri måtte bruke otrivin igjen, noe jeg ikke har. Men hva skjer hvis jeg gjør det? Blir jeg betent og hoven igjen med en gang? Eller er det bare det at jeg har lettere for å bli avhengig igjen enn andre? Og til sist. Venninnen min som har hatt problemer med nesemuslingene (ikke nesespray relatert), har fått beskjed av sin lege at hun ikke kan bruke nesespray/saltvannsspray MED menthol, bare uten. Gjelder dette da for meg også?

Kvinne 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. 


Det å være avhengig av slimhinneavsvellende nesespray, slik du har vært, er ikke et enten-eller spørsmål. Det er noe man kan være i større eller mindre grad. Det samme gjelder det å bli kvitt avhengigheten. Du forteller jo at du har blitt mye bedre enn det var på det verste, da du våknet opp hver natt med tett nese, mens det ikke er slik nå lenger. Det er bra. Men du er fremdeles litt plaget.  Da gjelder det å fortsette å holde seg unna Otrivin o.l., og la tiden gå, så normaliseres neseslimhinnende litt etter litt. Du kan også med fordel bruke en ny runde med kortisonholdig nesespray, som f.eks. Dymista, slik du brukte tidligere. Det kan medvirke til åpnere forhold.

Legen din sa at du aldri måtte bruke Otrivin igjen. Det er et godt råd, men igjen er ikke dette en enten-eller problematikk. Det er mao. ikke slik at dersom du en eller annen gang skulle bruke dette i noen få dager i forbindelse med en forkjølelse, så er alt tilbake til slik det var på det verste. Alt er et mengde- og hyppighetsspørsmål.  Men å bruke dette ytterst sjeldent eller aldri, er helt klart et godt råd for deg.

Du spør om du bør opereres i nesa for dette. Operasjoner i nesen vil bare være aktuelt dersom det er noe som kan opereres vekk, som er årsak til nesetettheten, som f.eks. skjev neseskillevegg, polypper m.m. Det finnes ingen operasjon mot generelt hovne slimhinner, slik man ser ved avhengighet av nesespray. Men det kan kanskje være en ide å la legen kikke inn i nesen din, for å se om du har noen lokale årsaker (jfr over), som evt kan / bør opereres. 

Så til dette med mentol eller ikke i nesespray. Det vet jeg jeg egentlig ingenting om, men har vanskelig for å se for meg at det skal være et generelt råd som gjelder alle. Men samtidig er det klart at ren saltvannsspray uten noen tilsetning, er det beste for neseslimhinnene, så du som har en problematisk nese, burde kanskje velge å kun bruke dette, for sikkerhets skyld.

Håper det var greie svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-