Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Åndenød, fortetninger i bihulene og røde øyne

Spørsmål

Kvinne 50 år, har så lenge jeg kan huske slitt med åndenød især ved stress og fysiske anstrengelser. Men trodde det var et personlighetstrekk for vet jo ikke hvordan normalt kjennes ut. Dette har jo satt sterke begrensninger for mitt fysiske og sosiale liv. Har eskalert nå i overgangsalder og fått brennende smerter bak øyne,kontinuerlig fastsittende grønt nesesekret, og pirker konstant for å få det bort men kommer stadig nytt,kløe og masse blankt gjennomsiktig seigt hvitt slim i halsen.jeg harker og harker men får bare ut ørlite. På det verste kjennes som jeg har fått et skikkelig slag i bakhodet og jeg må bare legge meg flatt/stresse ned,optiker påpekte uvanlig store pupiller og lurte på om jeg gikk på medisiner som skulle tilsi det. Gjør ikke det.Ofte rød på det hvite i øynene i den grad at andre påpeker det. Sterk hodepine som lynglimt,forverret siste tid. Tannverk og ganesmerter. Tenner er sjekket og ok. Plutselig svimmelhet mens jeg holdt på med hagearbeid. Da forverret alt gradvis seg etter 37årsalder.Syn ok ifølge optiker men får ofte film foran øynene uten at optiker finner noe galt. Kun lesebriller. Trengte ikke progressive. Tok nylig selv initiav til Mr . Bihuler: Høyre frontalsinus er aplastisk, venstre frontalsinus er hypoplastisk, Ellers er bihulene normalt og symmetrisk utviklet. Det foreligger utbredte fortetninger og væskespeil i venstre maxillarsinus. Ellers er det moderat til uttalte fortetninger i ethmoidalcellene. Moderat til uttalte.. Mr hode og lunger negativt funn. Tidvis i halsen veldig kløe bak strupehode. Aerius,Nasonex i flere år hjalp litt men ikke nå lenger. Er avholds og røyker ikke. Omlegging av kosthold hjalp ikke. Brukt enorme midler gjennom livet på utredninger ,nå for første gang disse mranalyser av bihuler jeg selv ba legen om å sjekke. Håper på tips som kan bedre min hverdag for pr idag har jeg knapt noe sosialt liv. Disse plager i så stor grad hemmende. Saltvann og tredagerskur penicillin x 2 er forsøkt uten at det hjalp noe. Og jeg har konsentrasjonsproblemer.

Kvinne 50
Svar

Hei

I følge sykehistorie og plager som du beskriver, så er det sannsynlig at det er et slimhinneproblem som særlig affiserer luftveier/bihuler. Røde øyne, brennende smerter bak øyne, film foran øynene og uvanlig store pupiller kan vanskelig relateres ene og alene til luftveisslimhinner, så jeg vil anbefale at du blir undersøkt av øyelege.

Kløe, rennende (og kanskje tett?) nese, slim i halsen, hodepine, tannverk/ganesmerter (uten funn hos tannlege) og MR bihuler som viser fortetninger, taler sterkt for at du har en form for kronisk bihulebetennelse. Basert på varigheten og graden av dine symptomer, manglende respons på behandling og ensidig bihulefortetning, så anbefaler jeg utredning hos ØNH lege.

Åndenød er et ord som forteller meg at du får vansker med pusten, men det er vanskelig å si hva det kan representere uten at jeg vet hvordan "åndenøden" arter seg. Er det tungt på innpust, utpust eller begge deler? Er det konstant tungpust eller hikstende? Er det kun stress og fysisk anstrengelse som utløser åndenød? Hoste? etc. Om du kan beskrive hvordan du opplever åndenøden, så kan det være til hjelp for fastlegen eller utredende lege. Om ikke ØNH legen kan finne en årsak, så vil en vurdering av lungelege være på sin plass.

Du sier du har brukt enorme midler på utredning, så du har kanskje allerede vært vurdert av øye-, ØNH- og lungelege. Om det er tilfelle og ingenting har hjulpet, så vil jeg foreslå at fastlegen henviser deg til revmatolog mtp. såkalt "autoimmun" sykdom.

Håper dette kan være til hjelp! God bedring og lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-