Akutte residiverende tonsillitter

Spørsmål

Hei.

i midten av juli fikk jeg halsbetennelse. Dro til legevakt men ettersom crp var på 7,ingen feber og strep-test var negativ fikk jeg ingen behandling. Ventet omtrent en uke (som var litt for lenge) før jeg dro til fastlegen og fikk apocillin 660 i 10 dager. Denne gangen var også streptest, kyssesykentest negativ. Hadde crp på 5 og ingen feber. Dette virket bra. Men omtrent 2 dager etter ferdig kur fikk jeg forkjølelsessymptomer, og sammen med dette ble halsen værre. Derfor dro jeg med en gang til legen hadde mye hvitt belegg som jeg har hatt hele veien. Men denne gangen var også crp lav, ingen feber og strep-test negativ. Legen tok også mange tester av halsen for å finne ut hva dette kunne være. Tror hun sjekket veldig mange forskjellige bakterier, sammen med bakterieressistens, stafylokokker osv. 2 dager etter legebesøket var halsen blitt veldig ille og det virket som halsen nesten har "forandret fasong". Den har blitt veldig nuppete og jeg begynte å få "blå" flekker sammen med det hvite belegget. Det blødde også fra sårene et par ganger når jeg spiste. Har lagt ved bilde av dette. Fikk da dalacin som jeg tok 4 ganger om dager i 7 dager. Dette virket også bra. Etter denne kuren var også innom legen for å gå gjennom prøvene som ble tatt av halsen. Alt var fint og det var ikke utslag på noe som helst. Med andre ord så er det ingen som vet hva som er galt med halsen min. Fikk også henvisning til ØNH, men det tar jo ofte litt tid før man får time. Halsen er nå på vei til å bli betent og hoven igjen. Så jeg lurer på hva dette kan være? Lurer jo selvfølgelig også på om dette kan være noe alvorlig ettersom mitt immunforsvar ikke klarer å fikse kroppen min.
Kan også legge til at jeg anser meg selv som frisk og rask. Har tidligere hatt en veldig ille halsbettennelse for omtrent 4 år siden. Etter det ble det slike krypter som noen ganger kan fylle seg litt med puss. Men ikke nok til at det er plagsomt.

Svar

Hei!
Dette er nok en klassisk tonsilitt, altså halsmandel betennelse. Man kan få residiverende plager, ofte bare med ukers eller måneders mellomrom, og dersom man har dette over lengre tid er det en vanlig indikasjon for å få fjernet halsmandlene. Det har ofte lite for seg å overbehandle med antibiotika siden det er mandlene selv som har blitt store og syke og lett blir betente, som regel av virus. I etterkant av kyssesyken (en virussykdom) vil endel ungdom merke at halsmandlene tiltar i størrelse og blir lettere betente enn tidligere, det kan være dette du hadde for fire år siden. En vanlig regel er at om man har 3 febrile tonsillitter i 3 år etter hverandre så er det grunnlag for å vurdere å få de fjernet, likeså dersom man har over ti runder på ett år, men dette er ikke fastlåste regler, man må vurdere hensikten med operasjon i hvert enkelt tilfelle. Du kan evt diskutere dette med fastlegen din. Lykke til!