Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

17-åring med irritasjon i halsen, redd for kreft

Spørsmål

Hei. Jeg er helt vilt engstelig! Jeg er en gutt på 17 år og jeg plages med en irritasjon i halsen. Det føles ut som om jeg har hår nede i halsen. Følelsen har vart i 2-3 måneder, men den kommer og går. Noen dager kjenner jeg ikke det i det hele tatt, men andre dager føler jeg det. Det er ikke vondt, og det er heller ikke sånn skikkelig plagsomt. Men, det gjør meg bekymret. Spesielt etter at jeg har lest mye på nett om strupe- og halskreft. Jeg har blant annet lest på kreftforeningen sin side, og mange av symptomene på halskreft føler jeg at jeg har. Jeg føler at jeg har hår nede i halsen når jeg svelger og jeg har vondt i siden av tungen, spesielt under forkjølelse. Når jeg føler på innsiden av kinnene mine, føler jeg at jeg liksom har en tjukk stripe der som jeg kjenner godt... Vet ikke om dette er helt vanlig eller ikke. Er aksom ett arr, føler egentlig at det er vanlig, men tenker over det også. En ting er at jeg opplever dette "håret" i halsen spesielt når jeg har snus i munnen. For første gang akkurat før jeg skrev dette så gråt jeg veldig mye fordi jeg er sikker på at det er kreft... Jeg har røkt sigaretter under fest og var avhengig en liten periode, men er helt ferdig med det. Et sted stod det av vist man har ubeskyttet sex kan man få et virus som øker sjansen for halskreft. Og jeg HAR ubeskyttet sex. OFTE! Men bare med samme jente. Hun har også herpes i underlivet om det har noe å si? Jeg har ikke herpes i underlivet fordeom, det er fordi jeg allerede har herpes i munnen. Jeg har vært hos legen min for noen dager siden og hun satt opp time til meg på labratoriumet neste uke for å sjekke meg for allergier, men jeg tror ikke det er allergi som skaper dette, fordi jeg har aldri hatt det før. Bare nå de siste 2-3 månedene. Jeg er liiiivredd for at dette kan være strupe- eller halskreft... Hva om legen oppdager det for sent... Eller om det er kreft og jeg må opperere så jeg mister stemmen? Eller verre, om jeg omkommer... Tusen takk for svar! Dette plager meg!...

Mann 17
Svar

Hei.


At det skulle være kreft som er årsaken til det du kjenner fra halsen, er ekstremt lite sannsynlig. Hvis vi tenker på strupekreft, så har det en gjennomsnittsalder for debut (når den starter) på 65 år. Risikofaktorer er stort forbruk av tobakk og alkohol over mange år. Du er bare 17 år, og har derfor ikke "rukket" å utsette deg for slikt, og i tillegg er alderen din noe som i særdeles stor grad taler mot slik sykdom.

Noe av grunnen til at du er "sykt engstelig" nå, er garantert det at du har lest om kreft på nettet, og "funnet ut" at symptomene passer med det du har. Heshet er imidlertid det viktigste og vanligste symptomet, og det har jo ikke du, ser jeg.

Det første du må gjøre nå, for å få lagt denne unødvendige engstelsen fra deg, er å innføre totalforbud for deg selv for googling av symptomer og sykdom. Det er nemlig "highway"-en til angst og feildiagnostisering. 

Videre synes jeg er det er greit at du har valgt å oppsøke lege nå, slik at du eventuelt kan få en forklaring på hva det er du kjenner. 

Det er svært viktig at du bruker neste legetime til å snakke grundig om din kreftfrykt, så får du ytterligere hjelp til å slippe å tenke på dette.  

Jeg skrev like ovenfor at du eventuelt kan få en forklaring på hva du kjenner. Med det mener jeg følgende: Det er faktisk ikke sikkert at det finnes "et eller annet" å påvise, som en fysisk forklaring på hva du kjenner. Det er usedvanlig mye vi kan kjenne fra kroppen som ikke skyldes sykdom, men tilfeldigheter, eller ofte at man har kommet inn i en ond sirkel hvor man kjenner for mye etter, og så ruller det på seg i snøballeffekt, fordi man blir redd for hva man kjenner, og det igjen fører til at man kjenner enda mer etter osv.


Du nevner det med ubeskyttet sex med (samme) partner, herpes osv.  Det er ting som ikke kan ha noe å gjøre med det du kjenner nå, så det kan du også slippe å tenke på.


Hvis ikke allergiprøvene du skal ta gir noe forklaring på symptomene dine, kan du diskutere om du kanskje bør til en ØNH-lege som kan kikke ned i svelget ditt. Gir ikke det heller noen forklaring, kan det ikke utelukkes at symptomene kan skyldes forhold i magesekk / lukkemuskel / spiserør, dvs at vi kan kanskje tenke i retning av det som heter reflux, hvor lukkeventilen mellom mage og spiserør ikke fungerer optimalt, og så kan syre og/eller mageinnhold bevege seg oppover i spiserøret i retning strupen, og irritere og gi slike plager som du har.  Det er også en teoretisk mulig forklaring du kan diskutere med legen din.


Men konklusjon og avslutning: Slutt å tenke på kreft, for det har du ikke. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-