Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

11-åring med tett nese og forstyrret nattesøvn

Spørsmål

Hei! Min sønn på 11 år våkner hver natt ca kl 4.30 av at nesen er tett og at han derfor ikke kan puste gjennom den. Han klarer ikke å sovne igjen. Han snøfter og prøver å få luft gjennom nesen til han våkner. Han er ikke forkjølet og har forøvrig ikke allergi eller astma, og er ellers frisk både i luftveiene og ellers. Nesespray mot nett nese kan man jo bare gi korte perioder, så jeg føler ikke at det er løsningen. Finnes det noen annen medisin vi kan bruke?

Mann 11
Svar

Hei.


Det er fullt mulig at det finnes medisiner eller annen behandling som kan hjelpe ham, og derfor må du naturligvis ta tak i dette, i første omgang ved å kontakte fastlegen. Jeg kan ikke gi råd om hva slags medisiner eller behandling han trenger, siden man først må få stilt en diagnose, før en kan si noe om hva slags behandling som kan hjelpe. 

Legen vil da kikke inn i nesen, og se om han for eksempel kan ha polypper eller skjev neseskillevegg, for å ta noen eksempler.

Hvis han har polypper, kan kortisonholdig nesespray være effektiv, og det fåes på resept. Har han skjev neseskillevegg, så kan det korrigeres ved et kirurgisk inngrep. Finner ikke fastlegen noen sikker årsak, så bør han henvises til undersøkelse hos ØNH-lege, for å se om det kan ligge ting lenger bak, som f.eks. falske mandler. 

Han bør også utredes med tanke på allergi, f.eks. husstøvmidd, siden det skjer om natten i sengen. Hvis han sover med husdyr i sengen, så må han testes for dette også.

Dette finnes det etter alt å dømme gode løsninger på, så få stilt en diagnose nå, så vil dere kunne få gitt ham korrekt behandling slik at han blir kvitt dette.

Lykke til.