Svimmelhet og hørselstap

Spørsmål

Hei,

For to uker siden ble jeg plutselig svimmel på jobben. Jeg går mye i løpet av arbeidsdagen, og dette var ganske problematisk, måtte holde meg inntil vegger og noe å støtte meg til. Ble hjemme de neste 5 dagene med kvalme, hodepine, muskelsmerter og ustøhet. Sov i 2 døgn. Ikke forkjølelsessymptomer eller feber. Etter hvert ble formen bedre, men jeg er fremdeles ustø når jeg går, særlig ute. Det gynger, og rommet tipper når jeg legger meg ned/reiser meg og når jeg snur meg mot venstre i sengen. Kort svimmelhet når jeg tipper hodet bakover eller vrir det mot siden, men det går ikke /rundt/. Legen mente det var /virus på balansenerven/, noe jeg skjønner er en sekkebetegnelse og antakelig ikke noe virus. Han utelukket /krystallsyken/, siden jeg ikke har karusellsvimmelhet eller nystagmus. I tillegg til ustøheten har jeg lenge hatt dott-fornemmelse i øret, og, når jeg er sliten, puls-lyd i øret. Jeg synes også at jeg hører dårligere når det er bakgrunnsstøy. Derfor gikk jeg i dag til øre-nese-hals-lege for å ta en hørselstest, og den viste nedsatt hørsel på begge ørene, samt trange høretrompeter (derav dott-fornemmelsen). Hørselssvekkelsen er aldersbetinget/arvelig mente han. Jeg ble så satt ut at jeg glemte å fortelle om ustøhet og balanseproblemene. Nå lurer jeg på om det kan ha en sammenheng, og om hørselstapet kan være forbigående - jeg håper jo det. Jeg synes det er tidlig å få nedsatt hørsel som 40-åring. Ingen i familien har hatt hørselsproblemer.

Jeg er ellers ved god helse, trener regelmessig og spiser sunt, normalvekt, får /aldri/ forkjølelse, influensa eller feber. Relevante sykdommer/medisiner: Migrene, polypper i nesen, pollenallergi (av og til pollenutløst astma).

Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det finnes noen tilstander som gir svimmelhet og som skyldes forhold i eller nær det indre øret. Du har selv nevnt et par av dem, krystallsyken, eller godartet stillingsavhengig svimmelhet og vestibular nevritt, som kanskje oftest blir omtalt som virus på balansenerven. Ved førstnevnte tilstand vil man ha typiske karusellignende svimmelhet når man dreier hodet til en bestemt stilling. Varigheten er kort, gjerne sekunder opp til minuttet. Tilstanden skyldes at de små otolittene, krystallene, i balanseapparatet har kommet litt ut av stilling. Disse vil synke med tyngdekraften, slik at de stimulerer sansecellene i balanseapparatet avhengig av hvilken stilling hodet har. Dersom de kommer litt ut av stilling, kanskje etter en betennelse eller pga aldersdegenerative forandringer, vil ikke "kartet stemme med terrenget" og man vil oppleve svimmelhet. Denne formen kan av og til bli bra ved en reponeringsmanøver som en del leger og fysioterapeuter behersker. Den andre typen, vestibular nevritt, er en betennelse av selve balansenerven av ulik opprinnelse. Man blir da ofte svimmel akutt og symptomene klinger sakte av i løpet av 5-7 dager. Man blir ofte helt bra etterpå. Dersom man i tillegg til akutte svimmelhetsanfall merker nedsatt hørsel eller lokkfølelse ensidig, altså kun på den ene siden, kan dette representere en tilstand som kalles Menieres sykdom. Man antar at denne skyldes en opphopning av væske inne i balanseapparatet og det indre øret. Man bør få utført en grundig hørselstest slik at et evt hørselstap på den ene siden kan konstateres. Av og til kan man få hyppige anfall, men man har også eksempler på at sykdommen kan brenne ut og stagnere. Siden du har fått konstatert nedsatt hørsel på begge sider, kan det jo settes spørsmålstegn ved om det er akkurat denne lidelsen du har. Det er jo vanlig at enhver påvirkning av trykket i mellomørene både gir dottfornemmelse, forbigående hørselstap og evt øresus. Det er likevel ikke uvanlig at yngre mennesker kan utvikle hørselstap, selv om man ikke kjenner til familiære lignende tilstander. Det vil i ditt tilfelle være smart å gjenta hørselstesten om en viss tid, eks 6 måneder, siden det kan være grunnlag for å anta at din nylig gjennomgåtte inflammasjon i balanseapparat/øre vil påvirke målingene nå. Lykke til videre!

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 716923955


Varnish cache server