Krystallsyken

Spørsmål

Fikk påvist krystallsyke av lege for snart 3 uker siden. Fikk anfall når jeg la meg ned og tittet mot siden, varte i 10-20 sekunder. Reiste dit samme dag jeg fikk svimmelheten.Utførte manøverne samme ettermiddag/kveld, og fikk ikke lenger anfall og nystagmus. Dagen etter fikk jeg ikke anfall ved manøverne, utført hos fysioterapeut. Nå, nesten 3 uker senere er jeg fortsatt småsvimmel. Dette har pågått siden anfallene forsvant. Gyngende, uansett om jeg står eller sitter. Kan merke det hvis jeg vasker henda, beveger på beina i sofaen og ellers når jeg går eller står. Fikk diagnosen sudddn deafness på mitt venstre øre 1. Februar 2017. Har ikke vært svimmel i forbindelse med dette. Har mistet nesten all hørsel, men har igjen rest i bassen. Har lest om meniere, og er livredd for dette, men det passer på en måte ikke med symptomene jeg har. Ikke kvalm, ikke hodepine og ingen anfall hvor jeg må sette meg ned eller Hilde meg fast. Er dette bekymringsverdig? Etterdønninger av krystallsyken?

Svar

Hei! Du har opplevd mye i det siste. En må jo lure på om det kan være noen sammenheng mellom plutselig hørselstap i februar 17 og nå krystallsyken. Det er klart at dette kan være etterdønninger av krystallsyken, men en bø utrede dette videre mtp sammenheng. Meniere gir vanligvis øresus i tillegg samt at hørselstapet kommer mer progredierende. Det er ikke mulig å utelukke dette slik du beskriver hendelsen. Det som kan tale for dette er sammenhengen med hørselstapet. Det som taler for krystallsyken er plsutselig anfall og at varigheten var såpass kort. Spesialist i øre-nese-halssykdommer bør utrede dette videre for å komme til rett diagnose