Dotter i ørene

Spørsmål

Øre-nese-hals-legen: Jeg har i løpet av det siste året hatt krystallsyken tre ganger. Hver gang har jeg blitt behandlet av almenlegen med manuell terapi, som har hjulpet.
For tre uker siden opplevde jeg at jeg fikk "dotter" for ørene, slik som når man er ute og flyr.
PS Jeg har ikke vært utsatt for trykkforandring eller høydeforandringer.

Disse "dottene" forsvinner ikke. Det har gått over til ett irriterende sus, som en elv eller en vind som stadig suser. Jeg har ikke vondt. Dette suset forstyrrer hørselen og er svært ekkelt.

Det har gjort at jeg gikk til en såkalt otopat. En dame som brenne lys i øret. Jeg har vært der tre ganger uten noen effekt. Hun er dårlig til å forklare hvilken effekt dette skal ha -og da mister jeg tiltroen.
Hva er dette og hva kan jeg gjøre? Hilsen fra voksen, sprek dame.
Hvor i alle dager finner jeg svaret hvis jeg ikke skal oppgi navn eller adresse? Relevante sykdommer/medisiner: Ingen relevante sykdommer som har noe med øre å gjøre. Kun nevnte krystallsyke.

Kvinne, 50 år

Svar

Hei.

Du spør om hva du skal gjøre pga disse symptomene, og da vil jeg gjerne gi deg klare og gode råd:

1) Finn ut hva det skyldes, dvs få stilt en diagnose. Det går ikke an å behandle noe før man vet hva man skal behandle. (Jfr denne personen som brant lys foran øret ditt, -mot hva??)

2) Oppsøk din fastlege for dette. Ikke oppsøke flere alternativ-"terapeuter" som brenner lys utenfor ørene dine o.l. Det har ingen medisinsk effekt i det hele tatt, selv om du sikkert har blitt fortalt det motsatte.

3) Når du får stilt diagnosen av fastlegen din, så vil fastlegen gi deg råd om behandling som vil hjelpe deg til å bli kvitt plagene, evt vil han/hun henvise deg videre til en ØNH-lege dersom ikke man finner noen sikker forklaring på plagene.

Det lar seg ikke gjøre å stille diagnoser via internett og uten å undersøke deg, men jeg tenker at den mest sannsynlige forklaringer er at du har tette øretuber, dvs de små tynne forbindelsesrørene mellom indre nese og øret.
Spør legen din om det kan være forklaringen her.

Inntil du har vært hos legen kan du forsøke følgende:
Kjøp reseptfri slimhinneavsvellende nesespray (Iliadin, Otrivin, Rhinox e.l.) og bruk denne regelmessig 4 ganger om dagen i en uke. Samtidig skal du mange ganger daglig, så mange som mulig, forsøke å utligne trykket i ørene med den øvelsen du sikkert kjenner: Man holder for nesen, lukker munnen og "blåser" slik at det i beste fall kommer et "plopp" i ørene. Denne øvelsen kalles Valsavas manøver. Med denne + nesesprayen kan du i beste fall få åpnet evt tette ørekanaler.

Håper svaret kan være til nytte, lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-