Kronisk halsbetennelse

Spørsmål

Hei! Jeg er ei 28 år gammel frøken som så lenge jeg kan huske har vært mildt plaget med halsen, nærmere bestemt hovne mandler. Vi snakker ikke kraftige halsbetennelser med høy feber, men 2-5 dager med vondt å svelge, moderate febersymptomer(slapp, mild hodepine, svie på øyne), tungt å snakke osv. Dette skjer minst en gang i måneden vil jeg påstå. Det settes gjerne i gang hvis jeg har trent eller hvis jeg har vært på reise, men også ellers i hverdagen. En annen ting jeg synes å ha lagt merke til, er at jeg tror jeg hovner opp hvis jeg bruker stemmen mye. Går det an? Jeg jobber som lærer, så spesielt etter sangtimer eller ustrukturerte timer hvor jeg må snakke høyt er jeg ganske gåen i halsen, og du kan være ganske sikker på at jeg er hoven dagen etterpå.

Til nå har jeg bare tenkt at det er sånn folk har det og at det bare er jeg som har en lav smerteterskel, men så kom jeg over et innlegg skrevet av ei som påstod at hun fikk en ny hverdag etter hun fjernet mandlene. Den tidligere hverdagen hun beskrev lignet veldig min, og da begynte jeg å vurdere om dette kunne være et alternativ for meg også. Samtidig blir jeg utsatt for mye smitte gjennom jobben som lærer, jeg stresser også mye, så det kan godt hende at det bare kommer av at jeg har litt nedsatt forsvarssystem, og da er det kanskje dumt å spekulere på å fjerne mandlene.
I tillegg har det seg slik at jeg ikke har vært hos legen hver gang jeg har hatt vondt i halsen, for da hadde jeg rent ned dørene der. Så hvor mye "dokumentasjon" skal til for å få innvilget fjerning, og synes du i det hele tatt det er noe å vurdere?

Denne høsten har det vært verre enn noen gang og jeg tror de har vært mer eller mindre hovne i seks uker. For tiden kjennes det ut som jeg sperrer hele blodtilførselen til hjernen bare jeg klemmer svakt til over mandlene. Det samme skjer nødvendigvis hvis jeg bøyer hodet frem da. Det skal samtidig sies at jeg har vært mer sliten enn noen gang også denne høsten, så det kan jo ha en sammenheng.

Svar

Hei
Det høres ut som du har kronisk halsbetennelse, så i ditt tilfelle vil jeg si det foreligger god indikasjon for å fjerne mandlene. Det at mandler kan hovne opp ved mye stemmebruk har jeg ikke særlig erfaring med, men det er ikke usannsynlig at store halsmandler hovner enda litt mer opp pga vibrasjon og mekanisk friksjon (dvs. berøring mellom mandlene og omkringliggende strukturer) når du snakker, eller etter en god natt søvn med mye snorking.
Uansett så vil jeg oppfordre deg til å ta kontakt med din fastlege og fortelle ham om dine plager på nøyaktig samme måte som du har gjort her. Fastlegen vil da henvise deg videre til en ØNH lege for en vurdering. Basert på din sykehistorie, så vil du med overveiende stor sannsynlighet bli tilbudt kirurgisk fjerning av dine halsmandler. Lykke til og god bedring!