Kronisk halsbetennelse (tonsillofaryngitt)

Spørsmål

Hei! Jeg har slitt så og si i flere år med mandlene, det vil si hyppig sår hals og mandelsteiner. De siste 1-2 årene har jeg sliti mye med slim og harking særlig etter måltider, følelse av slim og opphoping av matrester halsen. Har alltid måttet harke og spytte 1-2 timer etter hvert eneste måltid. Nå i vinter toppet det seg med en kraftig influensa der jeg gikk til fastlegen min for å sjekke meg for halsbetennelse og generelt ta opp dette halsproblemet. Det viste seg at det ikke var noen halsbetennelse, men jeg ble henvist til ØNH-spesialist som jeg har time hos om 2 måneder, for utredning om å fjerne mandlene. De siste ukene har det blitt betydelig verre enn før, jeg har en konstant følelse av "slimklump" i halsen og jeg svelger og svelger uten nytte. Har forsåvidt trodd at dette var pga. mandlene mine og hyppige mandelsteiner, men har de siste dagene sett at jeg har fått noen rare oransje blemmer i svelget. Føler meg ellers fin. Har som sagt slitt med dette lenge, men nå har det blitt såpas ille at det føles ut som om halsen kan tette seg når som helst. I tillegg begynner jeg naturligvis å tenke på kreft eller andre sykdommer pga. hudforandringene i svelget.. har du noen formening om hva dette kan være for noe? Det nederste bildet med gul tunge er fra i vinter da jeg hadde influensa, de to øverste er nå nylig. Burde jeg spørre om framskyndig av ØNH-timen min, og hva tenker du om evt. fjerning av mandlene?

Kvinne 21
Svar

Hei

Dine symptomer og funn i svelget kan være forenlig med såkalt kronisk tonsillofaryngitt (halsbetennelse). De gule blemmene bak i svelget er helt normalt. Det er lymfatisk vev og en viktig del av ditt immunforsvar. Det kan dog virke som om lymfevevet du har i dine øvre luftveier er veldig følsomt, så det skal lite til for å "trigge" det.

Du trenger ikke å bekymre deg for kreft! Disse gjentatte infeksjonene er i de aller fleste tilfellene helt ufarlige. Det blir gjerne litt trangere i svelget pga at lymfevevet (halsmandler, tungemandler) hovner litt opp, men det er usedvanlig sjeldent at det tetter seg helt!! Behandlingen for halsbetennelse er som regel symptomatisk med Paracet og evt. Ibux. Dersom det er mistanke om bakteriell årsak, så behandles det som regel med antibiotika. I mange tilfeller så kan det å fjerne halsmandlene redusere plagene, men det er såvidt meg bekjent ikke gjort noen studier som viser effekten etter mange år.

Merker meg at du ikke nevner feber eller andre symptomer, så dine plager kan også være forenlig med såkalt "laryngofaryngeal" reflux (sure oppstøt som hovedsaklig affiserer svelg/halssvelg). Dette kan gi de samme plagene og behandlingen går hovedsaklig ut på å nøytralisere magesyren.

Uansett årsak, så er ikke dette noe å bekymre seg for, og det er ikke nødvendig å fremskynde timen. Du vil få god hjelp hos ØNH legen.

Lykke til og god bedring!