Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Infeksjoner etter kyssesyken

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med å finne ut hvorfor jeg er syk veldig ofte, og håpte på å kanskje få svar her på lommelegen.

De siste 4-5 årene etter at jeg hadde kyssesyken, har jeg vært veldig mye småsyk. Det gjelder først og fremst influensa (tett nese, mye slimhoste (og tørrhoste), vondt i halsen o.l) Når jeg har disse symptomene, er jeg også slapp og har litt nedsatt allmenntilstand.
Jeg har vært hos leger og øre-nese-hals spesialister.

Hos ØNH legen, fikk jeg beskjed om at det ikke så ut som det var noe spesielt galt. Men at jeg muligens (muligens) hadde kronisk halskatar og at det ikke fantes noe særlig å gjøre med det.

Problemet er egentlig at jeg føler jeg har /små influensaer/ hele tiden (2-3 ganger i mnd) og jeg lurer på om det er noe å gjøre med det, eller om jeg rett og slett bare har dårlig immunforsvar etter kyssesyken.

Tidligere har jeg hatt mye problemer med mandlene. Jeg har hatt både halsbetennelse og mandelbetennelse flere ganger.

Har vært hos fastlegen min for en tid tilbake og spurt om å få fjernet mandlene ettersom de generelt er unormalt store. Men fikk beskjed om at man må ha betente mandler 3-4 ganger i året før man får fjernet dem, ettersom de visstnok kanskje har en mer eller mindre viktig funksjon i kroppen. Jeg opplever også av og til øresus (dotter) når jeg er syk. Er faktisk syk akkurat nå. med veldig mye hoste, veldig mye slim, tett nese og dott i ett øre (høyre).

Har tidligere prøvd å lage en /trakt/ av papir og stikke den spisse enden av papiret inn i øret (ikke for langt inn), for så å tenne på. Dotten blir da /sugd/ ut av øret og det gjør veldig vondt i et par minutter, men etterpå er dotten vekk. Kan dette skade øret på noen måte? Hvis ikke, kan man da gjøre det samme bare at man lar kokende vanndamp gå inn i trakten? De fleste andre /kjerringråd/ fungerer ikke... Hvordan skiller man mellom hva som skaper dottene? (ørevoks, tette bihuler, annet)

Beklager for at jeg bruker 2000/2000 ord. Ble litt revet med.
Takk for svar

Mann, 21 år

Svar

Hei!

Av de som får symptomatisk kyssesyke (de fleste av hos har hatt sykdommen, men uten symptomer) vil en del få besvær med hyppige luftveisinfeksjoner og halsbetennelser i ettertid. Særlig vil halsmandlene bli noe forstørret i etterkant av kyssesyken, og man vil lettere kunne få halsinfeksjoner. Lymfevevet i halsen inkluderer også lymfatiske plakk på bakre svelgvegg og de falske mandlene, og da er veien kort til øretrompeten som kan bli lettgradig betent. Dette vil selvsagt gi dottfornemmelser i ørene og påvirkning av hørselen i perioder. Jeg tror med andre ord du har helt rett i at ditt immunforsvar har fått en knekk i forbindelse med Epstein Barr virus infeksjonen (Epstein Barr virus er det som gir kyssesyken). Dersom du til stadighet har halsinfeksjoner og har store mandler kan det godt være gunstig å få disse fjernet, og du kan godt be om henvisning til ØNH lege for akkurat denne vurderingen. Hva angår din praksis med røykavsug i øregangen så tror jeg ikke du skader øret (så lenge du holder ilden litt på avstand), men jeg tror heller ikke på noen større gevinst av dette. Dersom man ser inn i øret ditt, og man ikke finner tegn til ørevoks, og dersom en hørselstest er tilnærmet normal, så vil dottene som regel skyldes en delvis stengt øretrompet. Håper du ble noe klokere, lykke til videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-