Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor har jeg halsvondt?

Spørsmål

Hei. Jeg har vondt i halsen, smerten vandrer rundt fra den ene siden til den andre. Kjenner det også på siden av tungen, føler også at det er slim som renner ned bak fra nesen, gjør at jeg føler at jeg må svelge oftere enn vanlig. hva kan dette være? Relevante sykdommer/medisiner: vært plaget med lungebetennelse, type a. flere ganger i år. hadde asma men føler for så vidt ingen plager med det. Kvinne, 54 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Halsvondt er en svært vanlig tilstand i befolkningen, skyldes vanligvis en infeksjon i halsen, men kan også skyldes andre tilstander. Jeg har ingen mulighet til å stille en diagnose over internett, men jeg kan si noe generelt om de vanligste tilstandene og gi deg noen konkrete råd videre.

Faryngitt er en diffus betennelse i slimhinnene i svelget: I bakre del av munnen, i ganeseilet, i mandlene, i veggene i svelget. Faryngitt er en svært vanlig tilstand. I over 70% av tilfellene skyldes faryngitt et luftveisvirus, som regel vanlig forkjølelsesvirus. En rekke andre virus kan imidlertid forårsake samme type betennelse. I de resterende 30% av tilfellene er bakterier årsaken til tilstanden. Typiske plager ved denne tilstanden er kløe og irritasjon i nese og svelg. Etter hvert vil sårheten i halsen øke, og du kan oppleve ubehag eller smerter ved svelging. Det er i tillegg vanlig med stikking i ørene, hoste og snørr. I mer sjeldne tilfeller kan almenntilstanden være særlig redusert. En vanlig undersøkelse av halsen vil ofte være nok til å stille diagnosen. Det kan imidlertid være vanskelig å skille mellom virus- og bakterieinfeksjon, og da kan det være hjelpsomt med en halsprøve. Denne vil vise om bakterier er årsak til infeksjonen.

Forkjølelse er en øvre luftveisinfeksjon forårsaket av et virus. Med øvre luftveisinfeksjon menes betennelsesforandringer i nese, svelg og luftrør. Tilstanden er karakterisert ved sår hals, slapphet og lavgradig feber i starten. Disse symptomene forsvinner i løpet av få dager og etterfølges av nesetetthet, snue og hoste. Så godt som hele befolkningen rammes en eller flere ganger i året av forkjølelse.

Halsbetennelse med streptokokker er en betennelse i hals og svelg forårsaket av en type bakterier som heter beta-hemolytiske streptokokker. Halsbetennelse starter ofte som en forkjølelse, det vil si en virusinfeksjon. En slik virusinfeksjon kan nedsette immunforsvaret noe og derved bidra til at streptokokk-bakterier, som normalt finnes i halsen, trenger inn i slimhinnene og medfører betennelse. Ulike former for fysisk og psykisk stress kan også medføre at immunforsvaret ditt blir svekket. Ved streptokokk-betennelse får du oftest økende halssmerter og ubehag ved svelging. Vanlig er det også at stemmen blir grøtet, som om du har en "varm potet" i halsen. Som regel vil også lymfekjertlene på halsen bli forstørret og ømme. De fleste får feber (38-40° C). Hodepine er vanlig.

Det finnes ingen effektiv behandling dersom infeksjonen skyldes virus. Det er heller ikke nødvendig å behandle bakteriene, med unntak av streptokokker. Det er enighet om at denne typen bakterier bør behandles med penicillin. Det er imidlertid også bred enighet om at alle andre bakterier og virus som forårsaker betennelse i hals eller svelg, bør tas hånd om av kroppen selv. Dette betyr med andre ord at de aller fleste halsbetennelser ikke skal behandles med antibiotika. Det kan være behov for behandling med febernedsettende eller smertestillende medisiner i noen dager, for eksempel i form av paracetamol. Du bør også forsøke å unngå fysisk aktivitet, og dersom du har feber er det best at du holder deg i ro hjemme. De aller fleste vil føle seg betydelig bedre etter 3-4 dager, og nesten alle er helt friske etter en uke.

En annen tilstand som kan gi halssmerter er mononukleose. Mononukleose kalles også kyssesyken. Det er en infeksjon med et virus som heter Epstein-Barr virus (EBV), et såkalt herpesvirus. Infeksjonen arter seg som regel som en kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Som regel medfører sykdommen også infeksjon utenfor halsen, blant annet i lever og milt. Sykdommen starter ofte med en periode som kan vare fra noen dager til 1-2 uker, hvor du føler deg slapp og syk, har nedsatt matlyst, fryser og har hodepine. Deretter kommer de typiske plagene med vondt i halsen, høy feber og hevelser på halsen. Dersom du har hatt mononukleose én gang, får du det ikke igjen. Selv om du får plager som minner om mononukleose ved en senere anledning, skyldes ikke disse plagene kyssesyke, men en annen sykdom.

Det finnes også en rekke andre mulige årsaker til halsvondt deriblant halsbyll (peritonsillær abscess), halscyste, spyttkjertelstein, reflukssykdom og kreft. Et vanlig begrep innen legevitenskapen er at "det vanligste er vanligst", det vil si at den vanligste og mest sannsynlige årsaken til dine halssmerter er en infeksjon. Hvis du også har andre typiske forkjølelses symptomer, kan du godt se det an i noen dager. Dersom symptomene dine minner mer om en bakteriell infeksjon (økende halssmerter og ubehag ved svelging, grøtete stemme, lymfeknuter på halsen, feber og hodepine, og i tillegg fravær av snue og hoste), kan det være lurt å gå til legen din med en gang for en undersøkelse. Og til slutt, dersom halssmertene dine er mer uspesifikke og varer mer enn 1-2 uker, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for en undersøkelse.

Håper svaret kan være til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-