hevelse i halve ansiktet

Spørsmål

Våknet lørdag morgen etter en lang flytur opp med en hals og et svelg som var vondt og hovent på høyre side. Ingen feber. Dagen derpå hovnet den ene siden av ansiktet opp til nesten det dobbelte, og jeg var ute av stand til å svelge, ta inn vått eller tørt. Vi ringte ambulerende ambulansepersonell som kom kjapt, tok tempen, satte en sprøyte i baken og satte meg på antibiotika. Da jeg spurte hva sprøyten var for sa de det var for å senke temperaturen (Det kan ha vært språkvansker). Jeg hadde stadig ingen feber (37,8 - det er ikke feber?). Hevelsen gikk imidlertid betydelig ned ila. dagen, og på kvelden dag tre klarte jeg ved hjelp av en mengde smertestillende å drikke litt. Det gjorde stadig skrekkelig vondt. Dag fire var omtrent det samme, litt greiere å drikke, men i natt ble det i overkant vondt igjen. Nå er jeg på dag fem, sliter stadig med drikkingen. Det går - men gjør vondt. Har masse spytt og slim i halsen hele tiden som jeg bruker spyttebakke til, men har stadig ingen feber. Så snart de smertestillende tablettene går ut (har brukt pinex forte og ibux), verker hele den ene siden av ansiktet med smerter som stråler ut mot øret. Har litt vanskelig for å gape, men mest bare fordi det er vondt. Klarer såvidt å snakke litt med en underlig, nasal stemme, men det gjør fort for vondt.

Var relativt sikker på jeg hadde en normal halsbetennelse, men begynner nå å lure litt. Noen oppklarende ord? Evt. beskjed jeg kunne ha medbrakt om jeg ender opp med å måtte reise til legen?

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Du har etter all sannsynlighet opplevd en såkalt reaktiv inflammasjon i bløtvevet i ansikt og hals, enkelte ganger kan dette omtales som et Quinkes ødem. Dette er en hevelse i bløtvevet som skyldes at blodkar og lymfekar lekker væske ut i vevet og gjør at det blåses opp. Vanligvis responderer det bra på kortison, og det er godt mulig at det er det du fikk i sprøyten som du fikk. En infeksjon kan også være en utløsende faktor, og man kan ikke utelukke at du har en såkalt peritonsillitt, en infeksjon i kapselen omkring den ene halsmandelen, det gir ofte smerter på en side når man svelger. Dersom dette står lenge kan man risikere at man får en liten halsbyll, og da vil selve mandelen presses ut i midten og man ser tydelig at det er "skjevt" i svelget når man ser seg selv i speilet. En slik halsbyll må punkteres og man må få antibiotika i tillegg. Har man ikke kommet dithen at en byll er dannet, så vil man gradvis bli bedre uten at et inngrep må til. Vanligvis vil man bli bra etter en ukes tid på vanlig penicillin og evt lettgradige betennelsesdempende midler (eks voltaren) eller sterkere lut (eks kortison 20-40 mg i noen dager). Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-