Halsvondt og kyssesyken

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 19 som for litt siden fikk diagnosen kyssesyken. Jeg hadde mye feber til å begynne med, men den har nå gitt seg, og jeg har begynt å få vondt i halsen i stedet. Disse halssmertene blir bare verre og verre, føles det som, og det er veldig tungt å svelge. Jeg klarer nesten ikke spise og må tvinge i meg drikke fordi det gjør så vondt å svelge. Er det noe jeg kan gjøre med dette? Smertestillende hjelper ikke. Hvor lang tid er det normalt at det tar før halssmertene blir borte? Hvis jeg må holde på sånn her mye lenger nå, kommer jeg til å bli gal tror jeg... Mann, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså fått påvist kyssesyken, hadde mye feber i starten, men har etter hvert fått store smerter i halsen. Dette er naturlig nok veldig plagsomt, og du lurer derfor på hva du kan gjøre med dette, og hvor lenge du kan forvente at det vil vare.

Kyssesyken (Mononukleose) er en infeksjon med et virus som heter Epstein-Barr-virus (EBV). Infeksjonen arter seg som regel som en kraftig halsbetennelse med halssmerter, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Sykdommen starter ofte med en periode som kan vare fra noen dager til 1-2 uker, hvor du føler deg slapp og syk, har nedsatt matlyst, fryser og har hodepine. Deretter kommer de typiske plagene med vondt i halsen, høy feber og hevelser på halsen. Når du har hatt mononukleose én gang, får du det ikke igjen.

Vanligvis er halsbetennelsen hissig i 5-7 dager, før den så avtar de neste 7-10 dagene. Feberen kan vare i en til to uker før den som regel går over. Hos de fleste er symptomene borte etter en måned, men noen kan oppleve langvarig tretthetsfølelse og problemer med konsentrasjonen. Når du har mononukleose kan immunforsvaret ditt være litt svakere enn normalt, og dermed gjøre deg mer mottakelig for andre infeksjoner. Noen kan også få affeksjon av lever og milt. Derfor skal man være forsiktig med smertestillende som brytes ned i lever som f.eks Paracet.

Det finnes, som du sikkert vet, ingen medisin mot kyssesyken; tilstanden må gå sin gang. Behandlingen mot dine halsplager blir derfor symptomatisk; der man bør unngå paracet, men heller bruke Ibux eller salicylat (for eksempel Dispril). Noen med kyssesyken (tre-fire prosent) kan samtidig ha en bakteriell infeksjon (streptokokker) i halsen, og disse vil ha behov for antibiotikabehandling.

God bedring! Håper svaret kan være til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn