Halsbetennelse

Spørsmål

For ei veke sidan fekk eg vondt i halsen. Det begynte som heilt vanleg vondt i halsen. Etter tre dager blei det verre. Mykje verre! På søndag kveld klarte eg knapt å svelge, eg klarte omtrent ikkje å snakke og eg brakk meg fleire gonger, for det gjorde så fryktelig vondt i halsen/bak i ganen. Om natta sov eg svært lite, då eg hadde sterke smerter i halsen, og eg vil seie at på ein skala frå 1-10 var desse smertene 10. Det var vanskelig å svelge, og eg følte at eg skulle kvelast, for det snørte seg saman i halsen. Sidan dette har eg hatt ganske mykje smerter i halsen. På dagene går det ganske greitt, men det er vanskeleg og smertefullt å svelgje, og eg klarar ikkje å snakke så mykje. På nettene er det verst, og eg ligger som oftest våken. Slik har det vært i fire netter no. I tillegg til fortsatt sterke smerter får eg oftare kvelningsfornemmingar. Det kjennes som om det er heilt tett i halsen og eg puster gjennom eit tynt hol. Det kjennes og som om det sit ein stor klump oppe bak i ganen som pressar utover. Det er svært ubehageleg. I dag har eg og mista meir og meir av stemma og blitt svært hes. Kva kan dette vere?? Noko alvorlig eller bare ein ekstra kraftig halsbetennelse/virusinfeksjon?? Eg har ikkje hatt feber, men eg kan leggja til at eg for to dagar sidan fekk ei kraftig betennelse på begge augo, noko eg har fått behandling for. Eg er ganske bekymra for om dette er noko alvorlig (kreft) sidan det gjer så vondt, tetter til og ikkje går over. Kan det vere nokon form for allergi?? Det einaste eg kan komme på som eg ikke har spist/drukke/brukt før er kamillete og fluorskyll. Eg voner du kan komme med nokre beroligande ord. Eg har tenkt meg ein tur til legen i løpet av morgendagen om det er like gale i natta som kjem.Relevante sykdommer/medisiner: Fibromyalgi Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Takk for spørsmålet. Jeg tror jeg med gang kan berolige deg ved å si at symptomene dine ikke tyder på at dette er ledd i alvorlig sykdom. I omtrent 70 prosent av tilfellene skyldes faryngotonsillitt (halsbetennelse) luftveisvirus. Som du sikkert vet skal disse ikke behandles med antibiotika. Av bakterier er det streptokokk A som er den dominerende og også den eneste som skal behandles med penicillin (for å unngå ettersykdommer).
Jeg synes du har gått med dine halssmerter altfor lenge, og du burde ha gått til legen allerede etter tre dager. Der burde det bli tatt en streptokokktest og en kyssesyketest. Det siste for sikkerhets skyld, men allmenntilstanden din er nok for god til at dette er kyssesyke (mononuklose). Difteri, herpangina og skarlagensfeber er sjeldnere, men man bør huske på disse tilstandene ved undersøkelsen.
Kreft i mandlene (tonsillene) er svært sjeldent, og jeg er ganske sikker på at du kan være sikker på at du ikke har kreft.
Det er alltid viktig å få tatt en halsprøve når halsbetennelsen varer i mer enn tre dager. Dette er for å unngå senkomplikasjoner som nyrebetennelser og problemer med hjerteklaffene.

God bedring og håper svaret er til hjelp.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn