Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Halsbetennelse, nesepolypper og mandler

Spørsmål

Hei! Jeg har alltid slitt med øre, nese og halsproblemer. Har bla «svidd» nesegangene og tatt polypper i nesen. Skulle egentlig ta mandlene for noen år tilbake men feiget ut før operasjonen. Denne uken har jeg fått som vanlig plager etter en stressende tid. To dager etter smertene la jeg merke til røde «prikker» i himmelen i munnen og dette er noe jeg aldri har opplevd før. Disse kom med halssmertene men forsvant etter to-tre dager. (Viser til bilde dag 2). På dette stadiet i sykdomsforløpet følte jeg meg ikke så forferdelig dårlig som jeg pleier og jeg ventet egentlig bare på at den skulle komme for fullt. Dag 3-5/6 kom forkjølelsen og jeg hadde rennende nese med vekslende grønt og hvitt snørr. Nå er jeg på dag syv, og smertene i halsen (som var dempet under forkjølelsen) er tilbake for fullt og jeg føler på samme måte som når jeg har vært på begynnelsen av streptokokker tidligere. I tillegg til store tungepapiller bakerst har jeg små hvite flekker helt bak på tungen og på sidene, i tillegg til noen røde prikker. Det rare for meg er at smertene ligger ikke rundt mandlene men bakerst på tungen og i «himmelen». Hva kan dette være? Jeg la også merke til en klump helt bak på høyre siden av tungen og noe hvitt bak drøvelen (viser til bilde) som jeg heller aldri har sett før. Jeg er selvsagt bekymret over at det er noe alvorlig, spesielt etter jeg har googlet som jeg har gjort. Så spørsmålet mitt er vel egentlig hva dette kan være? Er det noe jeg må til legen for? ellers er formen min veldig slapp og sliter med litt tørrhoste og det vanlige. Har hatt litt feber som kommer og går, og blanke «tunge» øyne.

Kvinne

Kvinne
Svar

Hei

De røde prikkene i himmelen i munnen (bløte gane) er såkalte "petekkier", små blødninger i slimhinnen. Det er vanlig å se ved både virale (virus) og bakterielle infeksjoner i de øvre luftveier. Det at du føler at smertene er værst bakerst på tungen og i den bløte gane er heller ikke uvanlig, da hele svelget og halssvelget kan affiseres ved infeksjon. Klumpen helt bak på høyre side av tungen er mest sannsynlig en betennelsesreaksjon av en tungepapill (smaksløk) og det kan virke som den har hovnet opp. Også dette er helt vanlig ved luftveisinfeksjon. Det er vanskelig å se det hvite bak drøvelen på  bildet, men sykdomshistorien din kan kanskje tyde på at du har fått en bakteriell halsinfeksjon. Anbefaler deg å gå til legen for å sjekke om det kan være streptokokker. Dersom det er det bør det behandles med antibiotika (Apocillin). Utover det anbefales betennelsesdempende og smertestillende (Paracet og Ibux/Voltaren), hvile og godt med drikke. 

Dersom det er streptokokker og du har mange slike infeksjoner årlig, så ville jeg anbefalt å få fjernet halsmandlene da det kan ha god effekt.

Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-