Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Faryngitt

Spørsmål

Hei,

Jeg har akkurat vært syk, og var da hos legen. Det viste seg at jeg hadde et virus, og jeg hadde feber og sov mye i en ukes tid.
Hostet også litt i denne perioden, men var ikke hoven i halsen. Etter at sykdommen var over merket jeg plutselig at jeg følte meg hoven i halsen på en rar måte. Følelsen minnet om da jeg opererte ut mandlene mine for 3 år siden og i ettertid hadde et sår i halsen. I tillegg var har det vært sånn at om morgenen og om kvelden har jeg snufset ut noen "klumper" som kjennes "kjøttaktige" ut. Altså slim- eller snørrklumper som er veldig faste og som har har kommet når jeg har svelget, som er ganske faste... De har ofte buttelitt blod i seg. Det gjør vondt når jeg svelger, men på en sår måte. Litt anderledes enn når man bare har
vondt i halsen. Jeg hoster eller snufser ikke sånn som man vanligvis gjør.

Til informasjon: Jeg er 22 år gammel. Jeg har tidligere røyket, men har sluttet. Ellers er jeg sånn noenlunde frisk og sunn.
Hva kan dette være? Er det bare det at jeg er sår i halsen etter at jeg har vært syk?

Svar

Hei!
Dette er symptomer på en vanlig faryngitt, dvs halsbetennelse som oppstår vanligvis på viralt grunnlag. Dette er svært vanlig og gir hevelse i slimhinnene i de øvre luftveier, samt i de tallrike lymfekjertlene og lymfeplakkene som finnes på bakre svelgvegg, i tungeroten og bakerst i nesehulen. Man opplever vanligvis sårhet og smerter ved svelging og man har i varierende grad besvær med størknet slim og klumper med litt farge som ofte harkes ut fra nesesvelget. Tilstanden er ufarlig og går vanligvis over av seg selv etter dager til uker. Få i deg rikelig med surgjørende væsker og evt benytt milde smertestillende som paracetamol 1 gram 3 ganger daglig i noen dager. Lykke til!