Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning fra luftveier

Spørsmål

Hei.

Jeg har den siste uken hatt en noe ubehagelig blodsmak i halsen Blodsmaken er ikke konstant, men den ofte kommer og går. At det er blod det er tale om, fikk jeg bekreftet ettersom jeg de siste dagene har oppdaget noe blod i slim fra halsen. Dette krever visse presiseringer: For det første er det ikke snakk om mye blod, kun en slags blodstripe og/eller blodspor i en ellers normal form for slim. For det annet er det slett ikke alltid at jeg kan se blod, men enkelte episoder forekommer. For det tredje kan jeg aldri se noen form for blodspor i det normale spyttet, altså kun i slim. For det fjerde har jeg også ved noen få anledninger sett litt blod på papiret når jeg snyter nesen. Det rare er imidlertid at det kun synes å komme fra det venstre neseboret. (Det kan også opplyses om at jeg lett får blod på lommetørkleet når jeg snyter meg ved forkjølelse o.l., men slik har det vært så lenge jeg kan huske).

I begynnelsen av perioden følte jeg meg noe sår i halsen. Følelsen av dette var imidlertid såpass svak at jeg vanskelig kan se for meg at det dreier seg om en eller annen form for halsbetennelse e.l. Jeg har i skrivende stund ikke lenger noen sårhet i halsen.

Jeg kan for øvrig opplyse om at jeg i alle år har vært plaget med en del slim i halsen, og som følge av dette har jeg også i all tid harket/snorket opp noe slim. Jeg har likevel aldri opplevd blodsmak eller blodspor i slim som jeg altså nå ser. Kan det være at jeg feks. har fått en rift i halsen?

Oppsummering: Blodsmak/litt blod i slim først og fremst fra halsen. I begynnelsen også noe sår hals. Kun blod i slim, ikke spytt. Opphosting av blod forekommer overhodet IKKE, kun visse blodstriper i slim som jeg får ved bevisst å harke.

Jeg røyker ikke, og føler meg ellers i frisk form. Er det mulig å komme med noen synspunkter på hva dette kan være? Evt. sykdommer? (Jeg skal selvfølgelig oppsøke lege hvis problemet vedvarer).

Mann, 23 år

Svar

Hei!

Med mindre du kan erindre rimelig klart at du fikk en rift i halsen under svelging, så finner jeg en slik forklaring lite trolig. De aller fleste blødninger i fra de øvre luftveier, er fra nesekaviteten der det er uttallige små blodkar som møtes og som ligger like opp slimhinnene. Dette området av kroppen er utsatt for stor påvirkning av den inhalerte luften, og av snyting, nysing mm. Dersom man også har en liten skjevhet i skilleveggen, vil luften ofte virke uttørkende på slimhuden, og små blodkar vil ofte briste. Selv om det er snakk om mindre blødninger, vil slimet som dannes i nese og bihuler fraktes bakover til svelget der vi altså svelger det ned og bort. Dette kan muligens være årsaken til at du har funnet litt blod i slimet du harker opp. Jeg ville fått undersøkt nesen med et endoskop hos en spesialist for å se om det er tegn til blødningspunkter (gjerne krysninger av kar). Du kan i forkant av dette forsøke med rhinoil, en smørgjørende olje, som kan beskytte mot utørking og blødninger i nesen, fås på apoteket uten resept.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-