Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blemmer på tunge og i hals

Spørsmål

Hei jeg har hatt noen problemer med halsen en viss tid nå, med litt mellomrom.
det første var at jeg greide å kaste opp, og med det tettet halsen seg helt. men det gikk over få dager etterpå. etter det har jeg hatt litt angst for halsen.
2 måneder etter dette , merket jeg at det klødde litt i halsen, så da kiket jeg i munnen, og så at jeg hatt noen blemmer bak drøvelen.
jeg gikk til legen og han sa da at dette var en halsbetennelse.
to uker etter det var det fortsatt det samme, bare da hadde det kommet noen flere /blemmer/ innerst på tungen. reiste da til legen igjen og han sa det var mulig jeg hadde allergi.fikk da noen allergi piller og nese spray, og tok en blodprøve for å sjekke om det var allergi. jeg har også konstant tett nese.
men nå 4 uker etter første lege time har jeg fortsatt det samme problemet. det klør og halsen er veldig irritert. det her er ikke hele dagen, men det varierer.
så da lurer jeg på om du har noen formening om dette?
har kikket litt rundt her og jeg finner alt mulig som har noen relaterte symptomer

Mann, 21 år

Svar

Hei!

Dine plager kan skyldes en viral lidelse. Det er mange som danner blemmer i munnhulen, og dersom disse ser ut som små lett væskefylte blemmer, kan det være en sjanse for at dette er et herpes simplex utbrudd. Disse er ufarlige, men gir ofte svie og ubehag. Den vanligste årsaken er Herpes simplex type 1, i motsetning til type 2 som oftere er assosiert med utbrudd på kjønnsorganene. Det finnes ikke noen sikker behandling for slike sekundærutbrudd, utover symptomlindring. Noen pensler med krystallfiolett på sårene, andre forsøker med munnskyllevann som fås på apoteket (eks Corsodyl). Det finnes også andre årsaker til blemmer eller hvitlige partier på tunge eller hals, eksempelvis sopp. Det går fint an å ta en prøve fra området som kan sendes til dyrkning, da kan man få en god diagnose. Sopp kan relativt greit behandles med soppmiddel. En annen mulighet ligger i det faktum at du kastet opp og følte at det tettet seg i halsen. Du kan ha pådratt deg en kjemisk inflammasjon i svelget etter syrepåvirkning fra magesekken. Dermed kan du ha blitt mer mottakelig for slimhinne sykdom i svelget. Lykke til fremover!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-