Luftveisinfeksjoner er en fellesbetegnelse på infeksjoner i nese- og munnhulen, svelget, strupehodet, luftrøret og bronkiene.
Infeksjon i øvre luftvei
Ifølge SML er dette de vanligste infeksjonene i øvre luftveier:
- Snue (rhinitt) (Tilsvarer forkjølelse red. anm.)
- Bihulebetennelse (sinusitt)
- Infeksjon i svelget (faryngitt)
- Strupehodet (laryngitt)
Infeksjon i nedre luftveier
Infeksjon i de nedre luftveiene omfatter:
- Bronkitt
- Bronkiolitt
- Bronkittlungebetennelse
- Luftrørskatarr (trakeitt)
Når trenger du å oppsøke lege?
- Her er sunn fornuft det beste rådet. De fleste luftveisinfeksjoner er helt ufarlige, de går over av seg selv i løpet av noen dager til én uke, og man trenger ikke å oppsøke lege, sier fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Ole Petter Hjelle.

Men noen ganger er det lurt å oppsøke lege.
- Ved redusert allmenntilstand over flere dager, samt høy feber (over 39 grader) og eventuelt andre symptomer som tung pust, vil det være fornuftig å oppsøke lege. For eldre pasienter, og spesielt de med kroniske hjertesykdommer og lungesykdommer eller nedsatt immunforsvar av annen årsak, bør terskelen for å oppsøke lege være lavere, forteller Hjelle.

Hoste: Hva kan årsaken være?
Han forklarer at det gjerne er graden av symptomer hos pasienten som er indikatoren på om en infeksjon krever behandling eller ikke.
- De aller fleste luftveisinfeksjoner skyldes virus, og da har vi jo uansett lite å stille opp med rent behandlingsmessig. De bakterielle luftveisinfeksjonene, for eksempel halsbetennelse med streptokokker og lungebetennelser, kan vi behandle med antibiotika, men det er allikevel ikke slik at alle bakterielle infeksjoner må behandles med antibiotika, sier Hjelle.
Slik undersøker legen deg ved luftveisinfeksjon
Det er en rekke ulike undersøkelser som vil avgjøre om du trenger behandling eller ikke ved en luftveisinfeksjon:
- Kliniske undersøkelser som å lytte på lungene og se i halsen
- Blodprøver som CRP og hvite blodceller
- Vurdering av pasientens allmenntilstand
Når bør du være hjemme fra jobb på grunn av forkjølelse?

Luftveisinfeksjon hos barn
Mange lurer på når de bør ta med barna sine til lege. Ifølge Helsenorge er småbarnsalderen en tid da barn gjennomgår mange infeksjoner. De er omgitt av virus og bakterier, mange av disse er harmløse og til og med nyttige, men noen gir infeksjonssykdommer. De fleste akutte infeksjoner hos barn er luftveisinfeksjoner.
De vanligste symptomene på en luftveisinfeksjon hos barn er:
- Høy feber
- Redusert allmenntilstand
- Tett og rennende nese
- Vondt i halsen
- Hoste
Disse varer ofte i 2-5 dager, mens hosten kan vare lenger. Gul eller grønn farge på snørr og slim er ikke tegn på bakteriell infeksjon. Feber på 39-40 grader er vanlig ved ufarlige luftveisinfeksjoner. Feberen hjelper immunforsvaret med å bekjempe infeksjonen og er ikke farlig i seg selv.
- Hvis barnets allmenntilstand er tilfredsstillende, det får i seg tilstrekkelig med væske og ikke har pusteproblemer, kan man som hovedregel se an situasjonen hjemme, sier Hjelle.

Helsefarlige boforhold? Dette er dine rettigheter
Han presiserer at feber på 39-40 grader er vanlig ved ufarlige luftveisinfeksjoner hos barn.
- Husk at feberen hjelper immunforsvaret vårt med å bekjempe infeksjonen, og ikke er farlig i seg selv. Hos de aller minste barna, de yngre enn 3-6 måneder, bør man kontakte lege ved høy feber. Og husk - det er foreldrene som kjenner barna best. Har du en magefølelse på at barnet ditt har noe mer alvorlig enn en vanlig forkjølelse, skal du ikke være redd for å ta turen til legen, råder legen.
Kan man trene når man har en forkjølelse? Eller bør man vente?
Revisjon: 08.10.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.