Hva hjelper mot vond hals?

Noen ganger anbefales antibiotika.

VOND HALS: Smerter i halsen tyder ofte på en halsbetennelse. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VOND HALS: Smerter i halsen tyder ofte på en halsbetennelse. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vond hals skyldes ofte halsbetennelse (akutt tonsillitt). Ifølge Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin, kan man pådra seg halsbetennelse etter smitte fra både bakterier og virus.

Virus er den hyppigste årsaken, og kan eksempelvis skyldes rhinovirus, adenovirus, influensavirus. Epstein Barr virus som er årsaken til kyssesyke (mononucleose) kan også gi halsbetennelse. Den vanligste bakterien er streptokokker.

- Symptomer på halsbetennelse er vondt i halsen og svelgsmerter. Det kan også være feber, spesielt om halsbetennelsen skyldes virus. Noen kan ha generell sykdomsfølelse og hodepine også, sier hun.

ALLMENNLEGE: Marte Kvittum Tangen. Foto: Legeforeningen.
ALLMENNLEGE: Marte Kvittum Tangen. Foto: Legeforeningen. Vis mer

OBS: COVID-19

Alle med forkjølelse- og influensasymptomer må testes for COVID-19, og holde seg i karantene så lenge man har symptomer. I første del av sykdomsforløpet er det vanskelig å skille symptomene ved en forkjølelse og coronainfeksjon.

Andre årsaker

Vond hals trenger ikke å skyldes halsbetennelse. Ifølge Tangen kan andre årsaker som halscyster, betennelse i tunga, betennelse i skjoldbruskkjertelen eller i spyttkjertler, kreft i mandlene (tonsillecancer) og munnhulekreft gi et smerter i halsen. Fremmedlegeme, refluks eller allergi kan også gi liknende symptomer.

image: Hva betyr fargen på snørret?

Hva betyr fargen på snørret?

Hva kan du gjøre selv?

Tangen anbefaler ro og søvn for at eget immunforsvar skal fungere best.

- Sugetabletter og nesedråper kan lindre symptomer. Smertestillende kan virke mot smertene, men man bør ikke ta dette før det er et absolutt behov, understreker hun.

Smertestillende midler som paracetamol og ibux kan kjøpes på apoteket eller i butikken. For mindre barn blir legemidlene gitt som stikkpiller eller flytende. Enkelte opplever det lindrende med en varm kopp te og honning, gurgling med saltvann eller halspastiller, opplyser BMJ.

Antibiotika

Allmennlegen forteller at halsbetennelse som skyldes kraftig eller moderat streptokokkinfeksjon skal behandles med antibiotika. Ved milde symptomer, eller dersom halssmertene skyldes kyssesyken eller et annet virus, skal det ikke behandles med antibiotika.

For å forebygge resistensutvikling er det viktig å begrense bruken av antibiotika til behandling av infeksjonssykdom, på strenge indikasjoner. Antibiotikaresistens betyr at antibiotika som normalt dreper bakterier, ikke lenger har effekt på bakteriene de skal bekjempe. Jo mer vi bruker, jo større er sjansen for at bakteriene lærer hvordan de kan forsvare seg mot antibiotikabehandling. Disse bakteriene blir da resistente mot antibiotika, opplyste Lommelegen tidligere.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-