Halsbetennelse

Halsbetennelse kan være forårsaket av virus eller være bakteriell. Symptomer er sår og vond hals og smerter ved svelging. Les om behandling og gode råd.

HALSBETENNELSE? Mange luftveisvirusinfeksjoner starter med vondt i halsen, deretter kommer andre luftveissymptomer etterhvert; rennende nese, nesetetthet. Foto: NTB/Scanpix, Shutterstock
HALSBETENNELSE? Mange luftveisvirusinfeksjoner starter med vondt i halsen, deretter kommer andre luftveissymptomer etterhvert; rennende nese, nesetetthet. Foto: NTB/Scanpix, Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er halsbetennelse?

Halsbetennelse (akutt tonsillitt) er en øvre luftveisinfeksjon som gir sår og vond hals og smerter ved svelging. Halsbetennelse forårsakes av både bakterier og virus. Virus er den hyppigste årsaken, bakterier mer sjeldent.

Årsaker

Smitte

Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser. Halsbetennelse kan også smitte ved at man tar på en gjenstand som en syk person har hostet eller nyst på, og deretter gnir seg i øynene, tar fingeren i munnen eller i nesa, skriver Felleskatalogen.

Kyssesyke (mononukleose) smitter gjennom spytt. Smitteoverføring skjer ofte fra asymptomatiske bærere, og viruset kan skilles ut lenge etter infeksjonen. Kanskje opptil et år. Kyssesyken kan også smitte gjennom blodoverføring, opplyser Fhi.

Inkubasjonstid

Inkubasjonstida varierer ut fra hvilket agens som er årsak til halsbetennelsen. En streptokokkinfeksjon har ofte kort inkubasjonstid på mellom en til fire dager. Andre virusinfeksjoner har også kort inkubasjonstid, og det kan ta mellom to til fire dager før man blir syk, forteller Kvittum.

Inkubasjonstida er mellom fire og seks uker for mononukleose.

Symptomer

Pasienter med halsbetennelse får ofte smerter langt bak i halsen som blir verre ved svelging. Halsen kan være rød eller ha hvite flekker bakerst i munnhulen. Enkelte kan få hodepine og feber, opplyser BMJ.

- Barn kan ha magesmerter og oppkast. Hvis man har med feber over 38,5 grader, fravær av hoste, hovne lymfeknuter, hvitt belegg på mandlene med rød og sår hals er streptokokkinfeksjon mer sannsynlig og legekontakt anbefales. Ved mononucleose kommer halsbetennelsen ofte litt mer snikende, med tykk og grått belegg på mandlene, og gjerne svært hovne lymfeknuter, sier Kvittum.

LES OGSÅ: Luftveisinfeksjon: Når bør du å oppsøke lege?

Risikogrupper

Alle kan få halsbetennelser, men det er vanligere hos yngre mennesker grunnet høyere smitterisiko.

- Inntil 15-20 prosent av befolkningen kan ha streptokokker som en del av sin normalflora i hals og svelg. Disse bakteriene vil da vanligvis ikke gi sykdom hos personen, men kan føre til en streptokokkinfeksjon dersom personens immunforsvar svekkes, for eksempel på grunn av en vanlig virusinfeksjon som forkjølelse, forklarte Ole Petter Hjelle, fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, til Lommelegen tidligere.

Han sier at de aller fleste tilfeller av alvorlige streptokokkinfeksjoner rammer eldre mennesker, pasienter med kronisk sykdom eller mennesker med nedsatt immunforsvar av annen grunn.

Diagnose

HOVNE OG BETENTE MANDLER: Symptom ved halsbetennelse Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HOVNE OG BETENTE MANDLER: Symptom ved halsbetennelse Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Er legen i tvil om halsbetennelsen skyldes en streptokokkinfeksjon, kan man ta en CRP. CRP måler hvor mye betennelse som er i kroppen og sier noe om hvor kraftig infeksjonen er. Ved en virusinfeksjon ser man ofte en liten stigning, mens ved en bakteriell infeksjon kan CRP stige kraftig.

- Man kan også ta hurtigtester fra svelget for å se om det er streptokokker, men også for å avdekke om det kan være mononucleose, sier Kvittum.

Behandling

Ved lettere tilfeller av halsbetennelse, som er kjennetegnet av moderat svelgebesvær og temperaturstigning, anbefaler norsk legemiddelhåndbok ro og smertestillende medikamenter. Om tilstanden forverres, eller ikke blir bedre etter tre dager bør man kontakte lege.

De fleste halsbetennelser går over av seg selv, med noen sjeldne unntak. Antibiotika bør ikke brukes med mindre legen finner en bakteriell årsak, dette for å unngå resistensutvikling. Skyldes halsbetennelsen en streptokokkinfeksjon, vil legen ofte anbefale antibiotika behandling.

- Antibiotikabehandling forhindrer videre smitte og vil ofte gi bedring innen et døgn. Det forebygger også ørebetennelse, halsbyll og sjeldne komplikasjoner som giktfeber, skriver helsebiblioteket.

HALSBETENNELSE HYPPIGST OM VINTEREN: Som ved forkjølelse er det økt hyppighet av halsbetennelse gjennom høsten og vinteren. Foto: NTB/Scanpix, Pixtal
HALSBETENNELSE HYPPIGST OM VINTEREN: Som ved forkjølelse er det økt hyppighet av halsbetennelse gjennom høsten og vinteren. Foto: NTB/Scanpix, Pixtal Vis mer

Oppsøke lege

Kvittum sier man bør kontakte lege på nytt dersom man blir verre under antibiotikabehandling, ikke bedre innen tre til fem dager eller får kjevesperre.

- Noen få ganger kan infeksjonen utvikle seg til dypere betennelser (abcesser) som behandles kirurgisk, forklarer hun.

Forkjølelse eller influensa - hva er forskjellen?

Pleie

Allmennlegen anbefaler ro og søvn for at eget immunforsvar skal fungere best.

- Sugetabletter og nesedråper kan lindre symptomer. Smertestillende kan virke mot smertene, men man bør ikke ta dette før det er et absolutt behov, understreker hun.

Smertestillende midler som paracetamol og ibux kan kjøpes på apoteket eller i butikken. For mindre barn blir legemidlene gitt som stikkpiller eller flytende. Enkelte opplever det lindrende med en varm kopp te og honning, skriver helsebiblioteket.

Hva annet kan det være?

Vond hals trenger ikke å skyldes halsbetennelse. Ifølge Kvittum kan andre årsaker som halscyster, betennelse i tunga, betennelse i skjoldbruskkjertelen eller i spyttkjertler, kreft i mandlene (tonsillecancer) og munnhulekreft gi et smerter i halsen. Fremmedlegeme, refluks eller allergi kan også gi liknende symptomer.

Prognose

Som regel går halsbetennelsen over av seg selv etter noen dager. Men noen ganger kan infeksjonen spre seg. Får man en halsbyll, øre- eller bihulebetennelse bør man ta kontakt med lege, skriver helsebiblioteket.

Hvor lenge bør man holde seg hjemme?

Ved en streptokokkinfeksjon er som regel smittefaren over dagen etter oppstart av antibiotikabehandling og barn kan gå i barnehage dersom de ikke har feber eller nedsatt allmenntilstand.

Har man kyssesyken kan man gå på jobb ved tilfredsstillende allmenntilstand. Personer som har hatt kyssesyken kan ikke gi blod før det har gått seks måneder siden de ble erklært frisk, skriver Fhi.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer