Halsbetennelse

Her er lista over symptomene ved halsbetennelse.

HALSBETENNELSE?: Mange luftveisvirusinfeksjoner starter med «halsesyke» (vondt i halsen), men nesten alltid kommer andre luftveissymptomer etterhvert (rennende nese, nesetetthet). Foto: NTB/Scanpix, Corbis/Juan Salvarredy
HALSBETENNELSE?: Mange luftveisvirusinfeksjoner starter med «halsesyke» (vondt i halsen), men nesten alltid kommer andre luftveissymptomer etterhvert (rennende nese, nesetetthet). Foto: NTB/Scanpix, Corbis/Juan Salvarredy Vis mer

Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget, som kan skyldes virus eller bakterier. Det er vanlig å dele halsbetennelser inn i infeksjoner i mandlene (tonsillitt) og infeksjon i svelgslimhinnen (faryngitt). Ofte har en person begge infeksjonene samtidig.

LES OGSÅ: Falsk krupp hos barn

LES OGSÅ:
image: Akutt betennelse i strupelokket

Akutt betennelse i strupelokket

Årsaken til halsbetennelse er ofte luftveisvirus

- Oftest skyldes halsbetennelsen luftveisvirus, som også angriper svelget. Selve munnhulen er utviklingsmessig mer i slekt med resten av tarm-røret, mens luftveien (svelget, nese, bihuler og mellomøret) er anatomisk litt annerledes og mest mottakelig for mikrober som trives i luftveiene, igjen oftest ulike virus, men også enkelte bakterier, sier Dag Kvale professor i medisin og avdelingsleder ved Infeksjonsmedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus.

Munnhulen har helt andre bakterier, og klassisk bakteriell halsesyke (infeksjon i mandlene) skyldes oftest såkalte streptokokker, som finnes i ulike varianter i hele tarmrøret.

- Ofte starter imidlertid også mange luftveisvirusinfeksjoner med «halsesyke» (vondt i halsen), men nesten alltid kommer andre luftveissymptomer etterhvert (rennende nese, nesetetthet, dvs «forkjølelse»). En bakteriell halsbetennelse med streptokokker er mye kraftigere betennelse, mer vondt i halsen, ofte mer på en side, og oftere ledsaget av skikkelig feber, sier Kvale.

Kyssesyken (mononukleose) er en spesiell form for halsbetennelse

Symptomer på halsbetennelse

Symptomene vil variere alt etter om det er virus eller bakterier som er årsaken til halsbetennelsen. Typiske symptomer er:

Infeksjon der streptokokker er årsaken kan gi kraftige symptomer og sykdomsfølelse, mens virusinfeksjonene er lettere. Kilde: Apotek1

Klamydialungebetennelse, tidligere kalt TWAR, er en mild form for lungebetennelse.

HOVNE MANDLER: Symptom ved halsbetennelse Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HOVNE MANDLER: Symptom ved halsbetennelse Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Halsbetennelse er vanligvis selvbegrensende

I følge Karine Nordstrand, lege ved avdeling for infeksjonsovervåking på Nasjonalt folkehelseinstitutt, blir vi oftest rammet av halsbetennelse i vinterhalvåret.

- Som ved forkjølelse ser vi økt hyppighet gjennom høsten og vinteren sammenliknet med sommerhalvåret.

Hun forteller at lettere tilfeller av halsbetennelse vanligvis er selvbegrensende.

- Men dersom tilstanden ikke forbedrer seg etter tre dager eller allmenntilstanden forverres, bør lege kontaktes.

CRP er forhøyet ved bakteriell halsbetennelse

Baktriell halsbetennelse kureres med antibiotika

Og det er ikke alltid antibiotika som er løsningen:

HALSBETENNELSE HYPPIGST OM VINTEREN: Som ved forkjølelse er det økt hyppighet av halsbetennelse gjennom høsten og vinteren. Foto: NTB/Scanpix, Pixtal
HALSBETENNELSE HYPPIGST OM VINTEREN: Som ved forkjølelse er det økt hyppighet av halsbetennelse gjennom høsten og vinteren. Foto: NTB/Scanpix, Pixtal Vis mer

- Dersom infeksjonen skyldes et virus lar den seg ikke behandle med antibiotika. Mistenker en derimot en bakteriell infeksjon, som ofte gir kraftigere symptomer i form av svelgsmerter og feber, kan antibiotikabehandling være aktuelt, sier Nordstrand.

- Ved lettere tilfeller av akutt tonsillitt (dvs. moderat svelgbesvær og lett feber) er det tilstrekkelig med lindrende behandling mot smerter og feber. Har man derimot høy feber, nedsatt allmentilstand eller betydelig svelgbesvær er det aktuelt med antibiotikabehandling. Dette vil ofte være tilfelle ved streptokokkinfeksjon.

Hun får støtte av Kvale.

- Kun bakterieinfeksjoner kan kureres med antibiotika. En kraftig bakteriell halsbetennelse bør oftest behandles, fordi den kan gi immunsykdommer etterpå. For luftveisinfeksjoner er det nesten alltid virus først og lettere generelle sykdomstegn, hvor man godt kan se det an og hvor det ofte går over av seg selv.

LES OGSÅ: Antibiotika og alkohol?

Hva kan du selv gjøre ved halsbetennelse

  • Sørg for nok hvile. Ulike former for fysisk og psykisk stress kan føre til at immunforsvaret svekkes.
  • Prøv å få i deg mye væske, særlig dersom du har feber.
  • Ved svelgevansker kan kalde drikker virke lindrende, det samme gjør iskrem. Forsøk med "myk" mat som er lett å svelge.
  • Det finnes sugetabletter som kan virke smertestillende lokalt i halsen.
  • Ved vansker ved å spise kan næringsdrikk være et alternativ, viktigst er uansett å få i seg nok væske.
  • Kutt ut eller reduser røyking.

LES OGSÅ:De beste rådene mot forkjølelse

Har du et spørsmål om halsbetennelse eller annen sykdom? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger her.

Artikkelen ble oppdatert 15.03.2016.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Michael Kumar
Ledig nå
Martha Lamøy
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-